Zbog poskupljenja cijena energenata postalo je više nego ikad prije jasno koliko je važna energetska neovisnost i ulaganje u obnovljive izvore energije. Zabrinutost građana svakodnevno raste, a time i interes za sunčanim elektranama ili pak promjeni sustava grijanja te prelazak s plinskog grijanja na grijanje električnom energijom.

„Zbog svakodnevnih upita od strane građana grada Križevaca koji posjećuju naš Energetsko-klimatski ured, ali i upita koje dobivamo e-mailom od građana iz cijele Hrvatske, odlučili smo organizirati predavanje i panel raspravu na temu sunčanih elektrana te mogućnostima grijanja na električnu energiju na kojem će građani moći saznati sve što ih zanima od stručnjaka koji se bave projektiranjem takvih sustava“ – poručuju iz KLIK energetske zadruge.

Na predavanju će tako građani moći saznati sve o Javnim pozivima za sufinanciranje obnovljivih izvora energije, uvjetima te potrebnoj dokumentaciji za prijavu na iste. Nakon kratkog predavanja održat će se panel rasprava sa stručnjacima u području elektrotehnike i strojarstva koji se bave projektiranjem sustava obnovljivih izvora energije na kojoj će odgovarati na pitanja građana.

Na panel raspravi sudjelovat će stručnjaci Dejan Dedeić, ovlašteni inženjer elektrotehnike koji se bavi projektiranjem i izgradnjom sunčanih elektrana i Duško Borojević, ovlašteni inženjer strojarstva koji se bavi projektiranjem strojarskih instalacija (plin, grijanje, klimatizacija, itd.). Osim stručnjaka, svoja iskustva prenijet će i sami građani koji su odlučili koristiti benefite obnovljivih izvora energije i koji će podijeliti svoja iskustva sa sustavima grijanja na električnu energiju – Zlatko Vukonić i Krešimir Konfic.

„Zbog ograničenog broja sudionika te kako bismo što kvalitetnije pripremili samu javnu raspravu, molimo sve zainteresirane građane da se prijave za sudjelovanje putem kratkog obrasca za prijavu te postave pitanja na koja bi voljeli dobiti odgovor stručnjaka“ – rekla je Ivana Dubravec, organizatorica predavanja.

Predavanje i panel rasprava će se održati u utorak, 19. travnja u Kinu Križevci, na adresi Ulica Franje Tuđmana 20 s početkom u 18 sati.

Prijave na predavanje zaprimaju se najkasnije do četvrtka, 14. travnja, a prijaviti se možete na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/ZNhY6L1hjnyP6cASA