Kolnici su mokri i skliski, a u priobalju puše jaka i olujna bura zbog čega je na snazi niz zabrana i ograničenja na cestama za pojedine skupine vozila, upozoravaju u nedjelju ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) napominjući kako su u prekidu i pojedine pomorske linije.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana je za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

U pojedinim dijelovima zemlje zbog kiše moguća su zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. HAK vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru Slovenije te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, uz moguća duža čekanja. Zbog pojačanog prometa i graničnih kontrola moguća su čekanja i na graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz zemlje.

Zbog izvanrednog događaja dionica državne ceste (DC2) most Ilok-Bačka Palanka zatvorena je za vozila teža od 3,5 tona.

Povodom blagdana Sveta tri kralja zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju (osim na državnoj cesti DC1 i autocestama) danas je od 12 do 23 sata.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Ploče-Trpanj te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar -Split, Vis-Split i Jelsa-Bol-Split.