Zbog rata u Ukrajini otkazana je karnevalska povorka u Duesseldorfu koja je prvobitno trebala biti održana u veljači ali je zbog pandemije koronavirusa premještena za kraj svibnja, priopćeno je u utorak u Duesseldorfu.

“Nitko nije mogao znati da će izbiti rat u Ukrajini kada smo zbog pandemije slavlje pomaknuli na kraj svibnja”, rekao je Michael Laumen, predsjednik Odbora karnevala u Duesseldorfu.

Osim rata Laumen je kao razloge za definitivno otkazivanje ovogodišnjeg karnevalskog slavlja naveo i otkazivanje TV prijenosa tradicionalne povorke kao i suzdržanost samog grada Duesseldorfa glede naknadnog održavanja karnevala.

Karnevalisti iz Duesseldorfa su kao prvu opciju htjeli izabrati 8. svibnja no i od ovog datuma su morali odustati zbog prosvjeda mnogih udruga koje su smatrale nedoličnim da se na dan kada se obilježava kraj Drugog svjetskog rata održava karneval.

U Duesseldorfu, kao i susjednom Koelnu, karneval igra veliku ulogu u tradiciji i značajan je gospodarski i turistički čimbenik.

U Koelnu su na pokladni ponedjeljak 28. veljače umjesto karnevalske povorke održani prosvjedi u znak podrške narodu Ukrajine na kojima je sudjelovalo preko 250.000 građana.