Zbog nezapošljavanja osoba s invaliditetom lani je 6229 poslodavaca uplatilo gotovo 163 milijuna kuna naknada, čime su sasvim ili djelomično ispunili zakonsku obvezu da ako ne zaposle osobu s invaliditetom određeni iznos moraju uplatiti u Fond za profesionalnu rehabilitaciju, koji služi za poboljšanje statusa tih osoba.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji se primjenjuje od početka prošle godine, obvezuje poslodavce s više od 20 radnika da zaposle osobe s invaliditetom ili, ako to ne mogu ili ne žele, ispoštuju neku drugu kvotnu obvezu kao što je plaćanje naknade, organiziranje mentorstva i prakse, ugovorni poslovni odnos s osobom s invaliditetom itd.

Po podacima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom mogućnost mentorstva, prakse, stipendiranja osoba s invaliditetom i potpisivanja poslovne suradnje s tim osobama u prošloj je godini koristilo 130 poslodavaca.

Podaci govore da je od 6229 poslodavaca njih 1803 u potpunosti ispunilo obvezu kvotnog zapošljavanja i zaposlilo ukupno 5154 osobe s invaliditetom. Njih 1359 djelomično je ispunilo obvezu kvotnog zapošljavanja i zaposlilo 5365 osoba s invaliditetom, a trebali su ih zaposliti ukupno oko 13.000.

Također, 2423 poslodavca nisu zaposlila niti jednu osobu s invaliditetom, ali su zakonsku obvezu ispunili plaćanjem naknade, dok ih je 1036 platilo djelomičnu naknadu.

U prva četiri mjeseca ove godine od naknade za nezapošljavanje osoba s invaliditetom u Fond se slilo 35,6 milijuna kuna.

Na Zavodu za zapošljavanje lani je bilo registrirano 7300 nezaposlenih osoba s invaliditetom, a zaposlilo ih se 2613. Ukupno ih je bilo zaposleno 11.822 ili 16 posto više nego godinu ranije.

Obvezu kvotnog zapošljavanja imalo je ukupno 8530 poslodavaca. Od toga je u javnom sektoru bilo 2500 poslodavaca od kojih njih 1576 nije poštivalo zakonsku obvezu, upozorila je u svom izvješću za 2015. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
(Hina)

fah