Izostavljanje podatka o plaći u oglasu za posao nije presudno za 35 posto ispitanika kojima je posao nužan, 39 posto će se prijaviti iako bi podatak o plaći svima uštedio puno vremena, dok 26 posto njih neće ni poslati prijavu poslodavcu, pokazuje anketa portala MojPosao.

Kvalitetan oglas za posao sadrži informacije o željenim kvalifikacijama kandidata, radnoj poziciji i uvjetima koje poslodavac nudi, što uključuje i informaciju o plaći. Ipak, visina plaće navodi se u malom broju oglasa, navodi MojPosao u priopćenju.

Anketa provedena na više od 800 ispitanika pokazala je da se 39 posto ispitanika prijavljuje na oglas radi stjecanja radnog iskustva, bez obzira na izostavljen podatak o plaći. Ipak, napominju kako “daju prednost oglasima u kojima je naveden podatak o plaći” i da bi navođenje te informacije “uštedjelo vrijeme kandidatima i poslodavcima”.

Na oglas u kojem je izostavljen podatak o plaći prijavit će se 35 posto ispitanika kojima je posao nužan. “Prijavit ću se svakako ali bilo bi lijepo od poslodavca da detaljnije sastavi ponudu. Naišao sam na puno oglasa gdje poslodavac od radnika traži natprosječno iskustvo, a u ponudi za radnika ne piše ništa”, tvrdi ispitanik.

Njih 26 posto neće se prijaviti jer traže bolje plaćen posao. Smatraju da bi u oglasu bilo dobro navesti barem raspon plaće, ako već nije moguće definirati konkretan iznos.

“Nije mi jasno izbjegavanje podatka o plaći, barem u granicama ‘od-do’. Ni poslodavcima se ne isplati primiti gomilu prijava, a onda im poželjan kandidat odustane zbog male plaće. Ili ga zaposle s naznakom povećanja plaće, a to se ne dogodi te izazove nezadovoljstvo i manju produktivnost. Transparentnost čini čuda”, istaknuo je jedan ispitanik.

Drugi je komentirao da se u inozemstvu, npr. Ujedinjenom Kraljevstvu, uz svaki oglas navodi godišnja plaća. “Time ne gubiš dragocjeno vrijeme na proces zapošljavanja, da bi na zadnjem razgovoru dobio informaciju kako ti taj iznos ne odgovara“, dodao je.

Kandidat bez financijskih obveza prema obitelji kazao je da mu radno mjesto koje pruža otvorenu mogućnost i potporu za napredak uvijek više odgovara od većih primanja. “Jasno da bi bolje plaćen posao u kojem uživam bio idealniji od zapošljavanja radi iskustva, ali mi je iskustvo iznad novca”, rekao je.

(Hina)

fah