Iz splitske bolnice su u srijedu navečer potvrdili kako su proteklih dana primili tri pacijenta, od kojih prvog još 20. listopada, a koji su pomoć zatražili nakon konzumacije gaziranog bezalkoholnog pića.

U priopćenju navode da je u hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata splitskog KBC-a još 20. listopada pregledan 56-godišnji pacijent sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta, nastale djelovanjem korozivnih sredstava.

“Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje”, navode.

Drugi su slučaj zabilježili danas kada su u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP) Split primili 50-godišnjeg pacijenta koji im je rekao da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući.

“Istog dana u OHBP je zaprimljen još jedan pacijent (36) koji je rekao da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika. Njegova obrada još je u tijeku no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz je uredan. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu odnosno hospitalizaciji”, stoji u priopćenju.