Muškarca ranije pritvorenog zbog serije razbojništava tužiteljstvo je optužilo i za pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom nakon što je kod njega pronađeno oružje i fotografije sadašnjih i bivših dužnosnika te niza javnih osoba.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvijestilo da je nakon policijskih izvida optužilo 53-godišnjaka kojega sumnjiči za nedjelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Draženu Koštanu, čiji su postupci navodno motivirani govorima Marka Franciškovića, okrivljenog za poticanje na terorizam. Francišković je nedavno pušten iz istražnog zatvora jer mu ni nakon skoro godinu dana iza rešetaka nije potvrđena optužnica.

Podignutom optužnicom Koštana tužiteljstvo tereti da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti i propisanim mjerama zaštite od covida-19, “postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske”.

Okrivljenika se tereti da je skidao s interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Putem interneta i aplikacija navodno je preuzeo i više videozapisa osobe koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. u više gradova pozivala na rušenje aktualne političke vlasti, stoji u priopćenju.

Terete ga i da je pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice te pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj “način kako se dolazi do adresa” na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Okrivljenik je potom, stoji u optužnici, “u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura” pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja te nabavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog tužiteljstvo i policija izvijestili su tek da je riječ o 53-godišnjaku koji se nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela.

Koštana je, kako se doznaje, u ožujku uhitila šibenska policija zbog serije razbojništava, među ostalim i u banke.