Osoblje zoološkog vrta Skansen u Stockholmu još uvijek traži kraljevsku kobru koja je pobjegla iz terarija tijekom vikenda i zbog čega je zoo djelomično zatvoren.

Otrovnica koju su nazvali ‘Gospodin Siktajući’, u zoološki je stigla prije nekoliko dana i već je uspjela nestati među žaruljama terarija, zbog čega su joj nadjenuli nadimak Hudini po slavnome mađioničaru.

Na video-snimci koju je snimio jedan od posjetitelja vidi se kako Hudini polagano klizi s grane drveta u svome terariju prema svjetiljci u stropu. Taj dio zoolškog vrta evakuiran je i zatvoren dok se ‘bjegunac’ ne uhvati.

Osoblje zoološkog vrta vjeruje da je zmija sada negdje u stropu odjela za reptile, a nastambu su zatvorili i postavili posebne kamere da bi imali nadzor nad nedostupnim kutovima. Čuvari zooa postavili su ljepljive zamke i posuli brašno ne bi li namamili odbjeglog Hudinija.

“Neće on izaći vani, jer je vani tako hladno da bi zaspao”, rekao je AFP-u direktor zoološkog vrta Skansen Jonas Wahlström.

Smatra da je Houdini imao prednost u odnosu na prijašnje stanare. Naime, osoblje je nedavno zamijenilo lampe na plafonu terarija štednim žaruljama. “Stare lampe bile su prevruće, što je držalo zmije podalje”, pojasnio je Wahlström. “Sada više nije tako vruće pa je Hudini progurao glavu između žarulje i priključka lampe i uspio se provući i umaknuti prema stropu”.

Jedan od zaposlenika je u šali kazao da je Hudini “pravi nevaljalac” jer u istom terariju zmije borave već 15 godina, a on je stigao nedavno i već je pobjegao.

Kraljevske kobre su po prirodi mirne zmije i malo je vjerojatno da će napasti. Porijeklom su iz južne i jugoistočne Azije i najduže su zmije otrovnice na svijetu.

Njihov glavni plijen su ostale zmije, no ugriz može biti smrtonosan za ljude ako se na vrijeme ne liječi.