U Križevcima će u subotu 27. travnja 2024. biti održan 13. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

Svečanost će započeti u 10 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima predstavljanjem zbornika Škola hrabrosti, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova Darovi hrabrosti te dodjelom nagrada. Od 13.30 sati teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu, a od 14.30 sati planira se obilazak Križevaca..

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan šesnaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema trinaestoga natječaja bude – hrabrost.

Na natječaj za 13. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2023., pristiglo je 178 književnih radova te 135 likovna rada iz ukupno 73 škole s područja cijele Republike Hrvatske.
Na književni natječaj javilo se 168 učenika iz 57 škola te 10 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra: u žanru poezije pristigla je 101 pjesma, u žanru proze 73 rada i u žanru igrokaza 4 radova. Na likovni natječaj javilo se 113 učenika iz 45 škola te 22 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je o širem izboru radova koji će ući u zbornik (55 književnih radova i 40 likovnih radova) te o užem izboru radova koji će biti nagrađeni (16 književnih i 6 likovnih radova).

Organizatori su 13. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga i Prigorski Media d. o. o. Pokrovitelji su glavnih nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Naklada Ljevak, Školska knjiga i Verbum, a pokrovitelji dodatnih nagrada su Profil Klett i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima.
Doprinos organizaciji završne svečanosti daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Destinacijska agencija Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Detaljnije se o svemu može doznati na www.djecji.kranjcic.hr