U Križevcima je od 18. do 22. 8. 2015. održan treći po redu festival Granje koji je nastao kao ideja križevačkog akademskog kipara Igora Brkića i predstavlja jedinstven način izrade skulptura u Hrvatskoj. Festival Granje prezentira ručne radove od granja u prvom mobilnom zoološkom vrtu od granja koji će ukrašavati gradske parkove i time pridavati dodatnu atrakciju okolišu.

Ove godine su u izradi skulpture od granja sudjelovali akademski kipar Dejan Duraković iz Vinkovaca, kipar i keramičar Dragutin Ciglar Lao iz Koprivnice, profesorica likovne kulture Kristina Vuković, Damir i Drago Benčak i akademski kipar i profesor likovne kulture Igor Brkić iz Križevaca.

Granje

Na tragu originalne zamisli i vođeni idejom da budući zoološki vrt ima edukativno  turistički karakter,  i treća skulptura je bila jedna predhistorijska izumrla životinja. Tako su nakon  Mamuta (2013),  T-Rexa (2014), umjetnici izradili skupturu Sabljozubog tigra čime je park u prostorima bivše vojarne u Križevcima dobio još jednu novu skulpturu koja slijedi nastavak izvorne ideje festivala i nastanka jedinstvenog  zoološkog vrta sa skulpturama izumrlih životinja.

granje

Skulpture ostaju postavljenje u parku gdje su i nastale zadnjeg dana festivala 22. kolovoza 2015. i izložene su za javnost.

prigorski.hr/Igor Brkić

foto: Igor Brkić