Pripadnici LGBT zajednice i građani koji su ih podržali stigli su u subotu navečer do Tašmajdana u Beogradu čime je završila povorka Europridea koju je, prema organizatorima, policija odobrila no što resorni ministar opovrgava.

Sudionici su planirali do stadiona Tašmajdana stići Bulevarom kralja Aleksandra no policija ih je zaustavila velikim kordonom i “preusmjerila” kod Crkve sv. Marka, javlja Tanjug.

Na stadionu je počeo koncert  nastupom skupine “Drag queen”, a zabava bi trebala potrajati do ponoći.

Jedan od organizatora “Europridea 2022” u Beogradu, Goran Miletić, rekao je da je MUP Srbije u subotu prije podne odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

No u subotu navečer ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da MUP nije dopustio šetnju, već se pobrinuo da sudionici sigurno dođu do Tašmajdana.

“Kao što smo ranije priopćili, Ministarstvo unutarnjih poslova nije dozvolilo šetnju sudionika Europridea 2022. Bulevarom kralja Aleksandra, već su pripadnici MUP-a proveli sudionik ove manifestacije od Ustavnog suda kroz Tašmajdanski park do mjesta održavanja koncerta”, rekao je.

“Svi sudionici ove manifestacije sigurno su uz pratnju dovedeni na koncert”, rekao je, a prenosi Tanjug.

Okupljeni su nosili zastavu socijaldemokratske stranke Europe, zastave u duginim bojama, Europske unije te pojedinih zemalja EU, ali i jednu srpsku zastavu, dodaje agencija.

Osim goleme zastave u duginim bojama, nosili su i transparente s porukama “Hoću prava, a ne gej premijerku” i “Moja mama me voli, get used to it” (navikni se na to).

Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke slijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli.

Deklarirana pripadnica LGBT zajednice, Brnabić je zajamčila sigurnost iako ona osobno nije sudjelovala, no u povorci je prema najavama trebala biti njezina životna partnerica.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

U Srbiji je danima vladala atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu su prednjačili desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije tri tjedna najavio je da će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Vučićevu odluku o otkazivanju Europridea kritizirali su među ostalim i Sjedinjene Države i Europska unija.