Nakon temeljite obnove, koja je trajala deset mjeseci, u Sisku je svečano obilježen završetak radova na Domu za starije i nemoćne osobe u vrijednosti od 1,35 milijuna eura.

Riječ je o golemoj zgradi s 12 tisuća metara četvornih u kojoj je smješteno 240 korisnika.

Opsežni radovi obuhvatili su sanaciju oštećenja od potresa, sanaciju dijela krovišta, nove pregradne zidove i zamjenu svih instalacija, uređenje soba korisnika te uređenje i energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrade.

Na prigodnoj svečanosti u domu, osim korisnika, bili su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i gosti. Prigodni program izveli su članovi Mješovitoga pjevačkog zbora tog doma.

Piletić: Za devet objekata socijalne skrbi oštećenih u potresu Vlada osigurala 17 milijuna eura

Ministar Piletić tom je prigodom zahvalio svima uključenima u projekt, najavljujući potporu ministarstva sličnim projektima. “Ovih dana na sjednicama Vlade će biti dvije odluke, jedna je suglasnost HZMO-u za sklapanje ugovora za drugu fazu obnove Doma za starije u Petrinji, a druga je suglasnost Vlade da financira radove na obnovi Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji. Završen je i postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju novoga Dječjeg doma ‘Vrbina’ u Sisku pa očekuje da će već ove godine početi radovi”, najavio je Piletić.

Dodao je kako je devet objekata socijalne skrbi bilo oštećeno u potresu, za čiju je sanaciju Vlada osigurala 17 milijuna eura. Podsjetio je da je ministarstvo raspisalo javni poziv kojim se jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu javiti za projekte izgradnje dnevnih centara za starije osobe. “To je korak u deinstitucionalizaciji sustava za koji je predviđeno više od 50 milijuna eura”, zaključio je Piletić.

Celjak: Umirovljenička naselja u Glini, Petrinji i Sisku 

Župan Celjak rekao je kako tijekom radova korisnici doma, njih 240, cijelo vrijeme nisu napuštali dom jer nije bilo konstrukcijskih oštećenja. U županiji se vodi stalna briga o starijim i nemoćnim osobama pa je na području Siska kupljen jedan objekt u gradskoj četvrti Capragu za smještaj starijih osoba, a projekt je u izradi.

U Kutini su u tijeku radovi na zgradi Doma zdravlja, čijim će se dijelom koristiti starije osobe, a zgrada je za te potrebe kupljena i u Petrinji. U Glini je planirana izgradnja umirovljeničkog naselja za starije pa je raspisana nabava za izgradnju 74 kuće. Slična naselja, najavio je Celjak, gradit će se u Sisku i Petrinji, a dnevni centar otvoren je u Novskoj.

Ravnatelj HZMO-a Serdar najavio je kako će taj zavod, kao vlasnik nekretnine i investitor radova, uskoro pokrenuti postupak prijenosa prava vlasništva na Sisačko-moslavačku županiju kao osnivača ustanove.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ružica Čakširan rekla je kako se s nestrpljenjem očekuje ostvarenje novih projekata kojima će se kapaciteti ustanova znatno povećati. Tako će se smanjiti i liste čekanja mjesta za dom na kojima je sada 4600 osoba.