Druga faza sanacije Karepovca, vrijedna oko sedam milijuna  eura, završena je što predstavlja najvažniji dio cjelokupne sanacije tog splitskog odlagališta, izvijestila je u petak Gradska uprave.

Završetkom druge faze sanacije, kako je pojašnjeno, stavljene su po kontrolu emisije odlagališnog plina u zrak te nastajanje procjedne vode.

U ovoj fazi sanacije izvedeni su  radovi na izgradnji sustava aktivnog otplinjavanja koji obuhvaća  izvedbu plinskih bunara i ugradnju plinovoda. Ukupno je  izvedeno  82 bunara dubine od 5 metara do 53 metra, a ukupna dubina bunara je 1570 metara. Bunari su linijskim plinovodima povezani na četiri  kolektora koji prikupljeni plin odvode do plinske baklje gdje će se u kontroliranim uvjetima obraditi. Izvedeno je 10 linija plinovoda ukupne duljine  3.159 metara, navodi se u priopćenju.

Predstoji zadnja faza sanacije koja će se obaviti na sanitarnoj plohi na kojoj se sada odlaže komunalni otpad i početak izvođenja radova na njoj značit će konačno zatvaranje Karepovca.

Sanacija odlagališta Karepovca započela je u siječnju 2017. godine, a ukupna vrijednost projekta je oko 38 milijun eura.

Prema ranijim informacijama, sve je manje mjesta za odlaganje otpada  na splitskom Karepovcu i ondje će se moći odlagati još dvije, najviše tri godine. Do tada bi, prema najavama, trebao biti izgrađen Regionalni centar za gospodarenje  otpadom u Lećevici.