Zagrebački Katoličko bogoslovni fakultet u ponedjeljak je u nazočnosti resornog ministra i zagrebačkog nadbiskupa obilježio završetak cjelovite obnove zgrade, koja je koštala preko 4,6 milijuna eura.

“Zgrada je vraćena u stanje kompletne funkcionalnosti. Ovo je jedan od prvih objekata gdje je dovršena cjelovita obnova a ne samo konstrukcijska. Bilo je potrebno ojačati temelje same zgrade kako nas u budućnosti ne bi zadesila tragedija” izjavio je novinarima ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Riječ je o jednom od 75 dovršenih projekata obnove koji su se proveli u Zagrebu te je preostalo još 67 projekata unutar Sveučilišta u Zagrebu. “Dio toga je u izgradnji i neke od tih zgrada i projekata će biti završene dok su neki su zbog raznih okolnosti tek u fazama ugovaranja” rekao je Fuchs.

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša izjavio je da taj projekt ne predstavlja samo obnovu zgrade već je znak solidarnosti i zajedništva.

“Ovo nije samo obnova zidova već i obnova mjesta gdje se oblikuju umovi i srca naših studenata. Ona simbolizira našu predanost, pružanje kvalitetnog obrazovanja i poticanju intelektualnog i duhovnog rasta. Te su vrijednosti duboko ukorijenjene u našoj vjeri i kulturi.” rekao je Kutleša.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić i dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta Josip Šimunović koji su također bili na svečanosti naglasili su značaj projekata i sufinanciranja od strane Fonda solidarnosti Europske unije te Mehanizma za oporavak i otpornost.