Završava ovogodišnje “karnevalsko ludovanje”. Ovaj vikend održane su zabave, a maškare ‘noriju’ još dva dana, jer već u srijedu je čista srijeda – pepelnica i počinje korizma.

Pandemija je mnogima zatvorila vrata maskiranim plesovima, no uz sve sve epidemiološke mjere, zabave su održane u Štakorovcu (Općina Brckovljani). Tu je Općinska udruga umirovljenika priredila maskiranu zabavu. Gosti su im bili članovi KUD-a “Seljačke sloge“ iz Lupoglava. Veselo je bilo i u Ivanić Gradu na maskiranom plesu tamošnje Gradske udruge umirovljenika.

Umirovljenici Preseka i Dubrave organizirali su zabavu u utorak u Dubravi kod Sablića, a fotografije dočaravaju tek dio atmosfere.

20220226_193014

IMG-20220226-WA0025

Kako je nekad bilo za fašenjek – maškare u Preseki, piše prof. Josip Bešen kajkavskim narječju.

Na Fašenjek se i negdar išle z mačkarami. V Ledine su znali složiti mačkare kak prave svate. Roke i lice su namazali sađu, z melju ili kremom za cipelje, a lice su još prekrivali z firangami ili velikim štonfima. Sakak je bile i kak se šte snašel, sakak so se znali zamosati, da ih nebi šte morti prepoznal. Svati su imeli po četri zastavnikov, tamburaše, tri-četri parof klencarof, mladenku i mladenca, pocneš i dever i na kraju su išli oni koji su nesili dare. V tem svati si su bili same moški. Zastavniki su imeli lepe zastave z roži i bušpanem okičene i ročnike prek pleć. Klencare je bile jake teške spariti, ne štel biti saki sakem, a ne im bile baš ni volja v žensku se obleći. Mladenka je imela šlar od firange i nekakvu doogu kiklju. Mladenec je bil zamosan i skore normalen. Dever i pocneš so se kontrolerali i pazili da bu se v redu. Pri Kovačiću su se skupili i peški obišli se zaselke: Filipce, Bešene, Pavličke, Đurance, Posavce, Pompere, Cuzlje, Jendraše, Ferenčake, Šalamune, Petrače, Sedmake, i kraj je bil pri Puriću. Celim potem su tamburaši igrali i popevali. Svatem su ljudi davali vina, jajca, špeka, krafline, kupičnjake i koj druge. Cele odvečerje su ojdili i na večer su imeli zabavu v hiže jenoga tamburaša, Juraškovića, za sebe i cele sele šte je štel dojti. Tu su pekli špek z jajci i se su pojeli i popili koj su dobili. K nam su navečer posebne znale dojti mačkare, i onda sme mi pogađali šte bi te mogel biti. Oblačili su kapute i laće naopak a roke i lice su skrivali. Na kraju su se ipak otkrili stric, tetec, kum……… Bile je vesele i lepe.