Sedam sudionica, pripadnica hrvatske nacionalne manjine te žena s manje mogućnosti iz Slovenije, u sklopu mobilnosti obrazovanja odraslih, programa Erasmus+, Zavod Burja iz Ljubljane doveo je u Đurđevac. Bio je to njihov drugi posjet članicama Udruge žena grada Đurđevca, koju su u Zavodu Burja prepoznali kao čuvarice tradicijske baštine, a Grad Đurđevac kao promicatelja kulturne i zelene baštine ovoga kraja

– Cilj našeg boravka u Đurđevcu je ovoga puta bio fokusiran na poticanje i motiviranje odraslih za aktivno sudjelovanje u neformalnim umjetničkim aktivnostima te na poboljšanje njihovih znanja i vještina. Osim toga, naglasak je stavljen na upoznavanje sa zelenim strategijama i načelima održivosti u kulturi i umjetnosti unutar lokalne zajednice. Važno nam je pri tome bilo da polaznice razviju svoje umjetničke, kreativne, zelene i komunikacijske vještine i steknu dublje razumijevanje tehnika i ideja koje su ključne za njihov osobni rad, rast i emancipaciju, rekao je Damir Hauptman, voditelj projekata u Zavodu Burja iz Ljubljane i naglasio da se time stvara međunarodni most između umjetnosti i društva i potiče aktivno uključivanje odraslih u kulturni život svojih i tuđih zajednica.

Damir Hauptman zahvalio je Gradu Đurđevcu i Udruzi žena grada Đurđevca na izvrsnom domaćinstvu i suradnji.

Udruga Z Erazm10

– Ovo je drugi posjet iz Ljubljane našoj Udruzi žena u organizaciji Zavoda Burja. Neke od njihovih članica dobro poznajemo i svakako smo zainteresirane za nastavak suradnje i unapređenje naših budućih odnosa, rekla je Ljubica Dobravec, zamjenica predsjednice Udruge žena i naglasila da je takav interes potvrđen i sa slovenske strane, a vezan za suradnju na dugoročnim projektima u okviru različitih europskih programa, za što Zavod Burja ima akreditaciju Erasmus do 2027. godine.

Na zajedničkim radionicama žene su se družile i razmjenjivale znanja i iskustva u kreativnom izražavanju u različitim tehnikama ručnih vještina u izradi čipke, vezenja, nakita, čipke na batiće, ruža iz krep papira te nakita iz otpadne plastike. Đurđevčanke svoje nove prijateljice iz Slovenije očekuju uskoro ponovo u Đurđevcu, gdje će sudjelovati na Izložbi kolača u sklopu Picokijade.

Udruga Z Erazmus4

Gosti iz Ljubljane posjetili su i turističke posebnosti Grada Đurđevca, bili u Muzeju Grada Đurđevca, Posjetiteljskom centaru Đurđevački pijesci i na Đurđevačkim pijescima, u Sv. Ani i u mini-ZOO, gdje su se oduševili devama.