Papa Franjo u nedjelju je pozvao vlasti da zaustave trgovce ljudima koji djeluju na Sredozemlju, izrazivši pritom žalost zbog prošlotjedne nesreće broda s migrantima blizu obala Kalabrije u kojoj je smrtno stradalo više desetaka ljudi.

“Ponovno apeliram na nadležne da se pobrinu da se takve tragedije više ne ponavljaju. Zaustavite trgovce ljudima”, rekao je Papa u svom tjednom obraćanju okupljenim vjernicima i turistima na Trgu svetog Petra.

Lokalne su vlasti izvijestile da je nakon potonuća broda dosad iz mora izvučeno 70 tijela. Migranti su krenuli iz Turske i većinom su bili iz Afganistana, Pakistana, Irana, Somalije i Sirije.

“Neka se putovanja nade više nikada ne pretvore u putovanja smrti i neka čiste vode Sredozemlja više ne budu krvave od posljedica takvih dramatičnih nesreća”, rekao je Sveti Otac.

Nakon potonuća broda u nemirnim vodama blizu mjesta Steccato di Cutra, odmarališta na istočnoj obali Kalabrije, preživjelo je oko 80 putnika. Vlasti su procijenile da je brod prevozio do 200 migranata.

Ovaj su tjedan uhićena trojica navodnih trgovaca ljudima, a tužiteljstvo je počelo s istragom načina na koji su hitne službe reagirale na katastrofu nakon optužbi da su vlasti sporo reagirale.

“Molim za mnoge žrtve brodoloma, za njihove obitelji i za one koji su preživjeli”, rekao je papa Franjo.