Nakon što smo prvi objavili kako je svoja vrata nedavno zatvorio popularni burger bar No.1 Grill & Burger, u samom centru naišli smo na zatvorena vrata slastičarnice Vincek (među ljudima znana kao i “Slatka Danijela”, op. a.), koja se otvorila prije otprilike godinu dana.

Što se to događa u Koprivnici da se u zadnjih godinu dana zatvorilo više od šest ugostiteljskih objekata nije nam poznato, ali možemo zaključiti kako je Koprivnica sve manje pogodna za ugostiteljstvo, barem što se tiče restorana i slastičarnica.

Kao što je poznato, Koprivničanci nemaju toliki običaj posjećivati restorane, na to naravno utječe standard i kupovna moć, a objekti koji su ipak uspjeli i već godinama dobro posluju očito imaju ono nešto što je u Koprivnici nužno za uspjeh i opstanak.

Po nama to je definitivno cijena koja kreira i posjećenost, nakon toga količina i kvaliteta te na kraju lokacija i marketing koji su u današnje vrijeme usko vezani. Neki od ovih zatvorenih objekata nisu na vrijeme prepoznali čarobnu formulu za uspjeh pa su nažalost i zatvoreni. Isto tako neki restorani su imali kvalitetnu hranu, ali već godinama nisu ulagali u infrastrukturu i interijer te ih je jednostavno pregazilo vrijeme.

Koprivničanci koji jesu pomalo tradicionalni što se tiče hrane, ali ipak vole lijepo uređena mjesta s dobrom hranom pa su voljni i platiti više. Dobar primjer toga su Pivnica Kraluš, Kalimero i nedavno otvoreni Calypso Pub koji je ponudio moderniju verziju gastronomije.

Što se tiče slastičarnice Vincek koja je bila oko godinu dana otvorena na zaista vrhunskoj lokaciji pokraj Caffe bara Art, smatramo da su tu presudile druge komponente. Zastario interijer u kojem su se mogli uzeti samo kolači za van, nikakav marketing i osrednji kolači koji su se bazirali na kremama od margarina i šećera. Iako su bili jeftini i u sebi su sadržavali domaće namirnice s lokalnih OPG-ova jednostavno nisu bili dovoljno fini i privlačni kupcima.

S obzirom na trendove koji polako dolaze i u Koprivnicu, sve će više restorana i ugostiteljskih objekata biti prisiljeni zatvoriti ukoliko pod hitno ne primijene ono zlatno pravilo – bez ulaganja i kvalitete nema ni uspjeha.

mm/prigorski.hr