Studentski centar poručio je u četvrtak da će ponijeti žalbu na rješenje o zatvaranju restorana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, koji je otvoren više od 20 godina, a oko njega obitava oko 2000 studenata.

“Studentski centar u Zagrebu će podnijeti žalbu na usmeno rješenje Državnog inspektorata temeljem kojeg je privremeno zatvoren restoran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje”, stoji u priopćenju SC-a.

Državni inspektorat donio je rješenje o zatvaranju zbog neispunjavanja tehničkih uvjeta. Riječ je o visini stropa definirane u Pravilniku o zaštiti na radu

Studentski restoran na FSB-u ima rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima za rad izdano 2005.godine, sukladno Zakonu o gospodarskoj djelatnosti, rekao je za Hinu ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak.

“Mi ćemo učiniti sve da restoran nastavi s radom i da se pronađe rješenje”, istaknuo je.

Bošnjak dodaje da razumije zahtjeve studenata koji su izgubili mjesto za obrok.

“Moramo vidjeti radi li se u ovom slučaju o nedostacima koje dovode u pitanje pravovaljano rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima ili možda o zatvaranju zgrada FSB-a zbog početka obnove nakon potresa”, poručio je Bošnjak.

Dodao je  da u prostoru restorana nisu rađene nikakve preinake niti je došlo do promjena u procesu rada.

FSB priprema dokumentaciju za početak radova, stoga će se morati iseliti s trenutne adrese, dodao je ravnatelj SC-a, a u tom će slučaju isto morati učiniti i restoran. O čemu god da se radi, Bošnjak najavljuje da će SC kroz razgovore s Državnim inspektoratom, pronaći alternativno rješenje.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je Državni inspektorat da povuče rješenje o zatvaranju menze, kako studenti ne bi svoje nezadovoljstvo morali iskazati prosvjedom i drugim dozvoljenim sredstvima.

Osim menze na FSB-u, ovog je tjedna zatvorena i studentska menza na petom katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Spomenuta menza također je imala tehničke probleme, odnosno probleme s toplom vodom, koji su u međuvremenu uklonjeni, kazao je Bošnjak.

“Međutim relevantan broj studenata u menzu u NSK dolazi samo u vrijeme ispitnih rokova. Idući tjedan ćemo donijeti odluku o njoj”, rekao je ravnatelj SC-a.

SDP: HDZ nastavlja sa snižavanjem studentskog standarda

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki ustvrdio je  da je iznenadna odluka o zatvaranju menze na Fakultetu strojarstva i brodogradnje nakon 17 godina poslovanja nastavak HDZ-ovog negativnog trenda snižavanja studentskog standarda.

Lukavečki je objasnio da ova vijest nije novost za SDP jer su oni već protekli tjedan upozoravali da je HDZ započeo negativni trend zatvaranja menza.

“HDZ se očito ne može boriti s inflacijom i divljanjem cijena pa su nastavili sa snižavanjem studentskog standarda”, rekao je Lukavečki.

HDZ, kako je kazao Lukavečki, nema ni dobru stambenu politiku za studente.

“Studiranje je danas pod HDZ-ovim patronatom postalo luksuz- kada već ne mogu osigurati kvalitetnu stipendiju trebali bi im barem omogućiti uvjete za kvalitetno studiranje”, istaknuo je Lukavečki.

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović naglasila je da je HDZ odbijao njihove prijedloge vezane uz studentski život.

Kao što je povećanja limita godišnje zarade i zadržavanja porezne olakšice uzdržavatelja na 36.000 kuna te osiguravanje 13,5 milijuna kuna potpora za stambeno pitanje studenata.

Ustvrdila je da je zatvaranje menze povezano s HDZ-om i da je to njihov problem jer je šef Državnog inspektorata HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić.

Dekan fakulteta tvrdi da je odluka bila iznenadna

Bivšu dekan FSB-a Tonko Ćurko, koji je vodio upravu fakulteta u vrijeme izgradnje menze, istaknuo je da je ova odluka besramna jer je menza imala sve dozvole za poslovanje od samog početka, to jest 2005. godine.

“Inspektorat se oglušio na to što su sve studenti pronalazili u hrani i očito im je bitnije da student može skočiti u menzi”, rekao je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivan-Pavao Boras.

Visina stropa prema Pravilniku o zaštiti rada za mjesto rada nalaže da visina stropa bude 2,8 metara, a FSB-ova menza ima 2,4 metra visine.

“Ja sam se našao na ručku u menzi kada sam dobio obavijest da se menza mora zatvoriti”, rekao je trenutni dekan FSB-a Zdenko Tonković.

Dodao je da je menza svake godine prolazila inspekciju i da je ova odluka bila iznenađujuća.