Slovačkog uvoznika plina SPP Rusija je obavijestila da će njihove dostave plina biti prepolovljene do petka, rekao je izvršni direktor kompanije, a Francuska je objavila da ne prima ruski plin preko Njemačke od 15. lipnja, javljaju agencije.

“Smanjenje isporuka za pola trenutno nam ne čini štetu. Radimo s realističnim rizikom da će isporuke biti potpuno obustavljene”, rekao je čelnik SPP-a Richard Prokypcak slovačkoj novinskoj stranici Dennik N.

SPP nije odmah bio dostupan za komentar.

SPP je glavni slovački uvoznik plina, koji je prošle godine opskrbio s 36 TWh, pokrivajući oko 60 posto domaćeg tržišta. Većinu svoga plina prima od Rusije.

Prokypcak je također rekao da postoje alternativni izvori koji će nadoknaditi smanjene isporuke od Rusije, poput plina iz Sjevernog mora putem Njemačke ili Češke te također isporuke ukapljenog prirodnog plina (LNG).

SPP je sklopio ugovore da kupi dovoljno norveškog plina i drugih pošiljki LNG-a da pokrije oko dvije trećine potreba SPP-ovih kupaca do kraja sljedeće godine.

Francuska ne dobiva više ruski plin

Francuska operater za isporuke plina GRTgaz objavio je u petak da više ne prima ruski plin preko plinovoda od 15. lipnja, jer je “fizički prekinut dotok između Francuske i Njemačke”, piše agencija France presse.

Ruski energetski div Gazprom zadnjih je dana znatno smanjio isporuke prema europskim zemljama, među kojima je i Njemačka koja prima plin preko plinovoda Sjeverni tok 1, a vjerojatno je to izazvalo prekid isporuka prema Francuskoj, piše AFP.

Drugdje u Europi, talijanski Eni je rekao da će primiti samo polovinu plina koje je tražio od Gazproma u petak nakon što je iskusio deficit u prethodna dva dana.