Prometna je policija jučer oko 14.40 sati na kolniku Danteovog trga u Puli zaustavila i kontrolirala osobni automobil Renault pulske registracijske oznake kojim je upravljao 48-godišnjak pod utjecajem alkohola od 3,23 promila.

Nakon što su vozaču priopćili da je uhićen, muškarac se počeo samovoljno udaljavati sa mjesta događaja. Policijski službenici uporabili su sredstva prisile nad njime, a zbog količine alkohola i općeg psihofizičkog stanja 48-godišnjak je doveden u pulsku bolnicu.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna od 1320 eura i zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1,5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.