Jedna od navika koju saborski zastupnici prenose iz saziva u saziv su neopravdani izostanci s plenarne sjednice, a da je tako, potvrđuje i podatak da je u lipnju, prvom mjesecu novog saziva u kojem se prate, zbog neopravdanih izostanaka novčano kažnjeno četvero zastupnika.

Dvije zastupnice, Sandra Benčić i Rada Borić, obje iz stranke Možemo, već imaju saborskog staža, dok su SDP-ov Branko Kolarić i DP-ova Ivana Mujkić ovoga proljeća prvi put sjeli u saborske klupe.

Benčić i Mujkić skupile su po jedan neopravdan dan, pa će im se od zastupničkog paušala (199 eura mjesečno), oduzeti po 19,91 euro. Kolarića nije bilo tri dana, pa mu se od paušala oduzima 59,73 eura, a Radi Borić za četiri neopravdana izostanka 79,63 eura.

Sabor je, inače, u lipnju plenarno zasjedao 11 dana.

Novčano kažnjavanje zastupnika zbog neopravdanog izostanka sa sjednice uvedeno je prije sedam godina, u proljeće 2017. i od tada nije bilo mjeseca da barem jedan zastupnik nije neopravdano izostao, iako imaju poprilično mogućnosti pravdati izostanke.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan.

Opravdavaju mu se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština.