Saborski zastupnici, uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pozvali su u petak na dostojanstveno komemoriranje žrtve osuđujući podjele i manipuliranje žrtvom Vukovara.

Mirela Ahmetović (Klub SDP-a) pozvala je na razboritost i povratak na izvore kada se priča o Vukovaru a nema boljeg izvora od čovjeka koji je u paklu vukovarske drame ispisao možda najljepše stranice ljubavi, prijateljstva i nade Siniše Glavaševića.

“Sve što je neprijatelj 90-ih radio Vukovaru danas mu možda radimo i mi. Riječi koje ‘ispaljujemo’ u želji da na žrtvi Vukovara profitiramo zabijaju se u sjećanje na hrabre ljude koji su ga branili poput granata ispaljivanih 1991.”, kazala je.

Istaknula je da Vukovar ne može i ne smije biti grad jednog čovjeka ili jedne političke stranke “Ako to dopustimo od sjećanja na Vukovar neće ostati ništa”, rekla je u slobodnom govoru.

Ahmetović je također istaknula kako je za mir i razumijevanje potrebno dvoje, pa je i od političkih predstavnika Srba pa i srpske manjine u Hrvatskoj opravdano očekivati iskreno kajanje i sućut za žrtvu Vukovara.

“U političkim utakmicama performansi su legitimni ali u odavanju iskrenog pijeteta ne smije im biti mjesta, u tom smislu politička trgovina trebala bi ustupiti mjesto političkoj razboritosti i ljudskosti na obje strane”, poručila je.

I Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!) podsjetila je na Sinišu Glavaševića koji je bio među posljednjim glasovima iz opkoljenog grada.

Protiv podjela, svi su dobrodošli u Vukovar 

„Njegov glas važan je i danas i upućujemo ga svima ali naročito onima koji politički i politikantski manipuliraju žrtvom Vukovara stvarajući podjele i nova neprijateljstva”, rekla je.

Josip Šarić (Klub HDZ-a) osudio je sve pokušaje podjele među braniteljima, domoljubima, Vukovarcima. „Svi koji pokušavaju podijeliti hrvatski narod moraju biti svjesni da u tome neće uspjeti”, poručio je i pozvao da se dostojanstveno i s pijetetom obilježi žrtva Vukovara.

Na dostojanstveno odavanje počasti žrtvi pozvao je i Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta).

„Upućujem poziv svima da nam se pridruže u Vukovaru, poručujem im da su dobrodošli, pozivam sve da zajedno sa pijetetom odamo počast vukovarskim braniteljima i civilima”, kazao je .

“Vukovar svoje branitelje, civile i ratne postrojbe koje su ga branile ne zaboravlja i ne izdaje, ponosan je na sve njih stoga će Kolona sjećanja ostati i biti ponosni i veličanstveni skup hrvatskog zajedništva”, dodao je zastupnik DP-a.

Marin Miletić (Most) podsjetio je na svu djecu stradalu u Vukovaru i Domovinskom ratu poručivši da sve države Europe poslije Drugog svjetskog rata imaju muzeje ratnog djetinjstva a Hrvatska nema.

“Svi znamo tko je Ana Frank, svi znamo Dnevnik Diane Budisavljević, ali tko zna za naše male Vukovarce, za ubijenu hrvatsku djecu u Vukovaru, o tome se premalo govori”, rekao je.