Imati snažan imunitet ključ je zdravlja. Netko će prirodno imati jači imunitet, a netko slabiji, no za ove potonje to ne znači da ne mogu učiniti ništa po tom pitanju. Štoviše, imunitet se može pojačati na razne načine, a jedan od najboljih je unosom dovoljne doze probiotika. Probiotici su pojam koji čujemo poprilično često, ali još uvijek nismo svi poprilično sigurni što su oni i koja je njihova uloga u našem tijelu. Spomenimo stoga koja je njihova svrha, kako ih unositi te koliko su bitni za naš imunitet.

Što su probiotici?

Probiotici su kombinacija živih bakterija koje se nalaze u našem tijelu. Iako smo navikli da kada čujemo riječ “bakterija” pomislimo na nešto loše, u ovom slučaju to nije tako. U našem tijelu, naravno, ima loših bakterija, ali ima i onih dobrih. Upravo među kombinaciju tih dobrih bakterija možemo ubrojati probiotike. Oni mogu čovjeku pomoći na razne načine, uključujući i branjenje od loših bakterija kada ih imamo previše u tijelu, kako bismo se na koncu osjećali bolje.

Kako probiotici funkcioniraju?

Glavni zadatak probiotika je održavati zdravu ravnotežu u tijelu. Primjerice, kada je osoba bolesna, broj loših bakterija u njezinom tijelu poraste što će osobu izbaciti iz ravnoteže i zbog toga se neće osjećati najbolje. Probiotici će ponovno pokušati uspostaviti tu ravnotežu ne bi li se osoba osjećala bolje. Osim što probiotici poboljšavaju imunitet, imaju i mnoge druge koristi za naše tijelo. Neke od njih su poboljšanje probave, stvaranje vitamina, razgrađivanje i apsorpcija lijekova itd. Sve se to u tijelu čovjeka događa prirodno, pod uvjetom da kroz hranu unosi dovoljnu dozu probiotika u svoje tijelo. Međutim, ukoliko to nije slučaj, poželjno je prilagoditi svoju prehranu ili unijeti probiotike kroz suplemente.

Načini unosa probiotika

Kao što smo rekli, prilagođavanjem prehrane može se unijeti veća količina probiotika, ali postoji i drugi način, a on je kroz razne suplemente. Važno je napomenuti da ti suplementi nisu lijekovi, ali nije na odmet porazgovarati s nekim od stručnjaka prilikom pokušaja unosa istih. Ista stvar vrijedi i za druge suplemente koji su korisni za naš imunološki sustav, kao što je primjerice vitamin D3 od kojega također imamo velike beneficije.

Koliko su učinkoviti suplementi?

Istraživanja na temu učinkovitosti suplemenata za povećanje probiotika su proces koji još uvijek nije u potpunosti odrađen i nema konačne rezultate. No, ono što će svaki stručnjak reći je da su dosadašnji rezultati istraživanja uglavnom pozitivni. Isto tako, budući da se mikrobi koji se koriste kao probiotici već nalaze u čovjekovom tijelu, oni su poprilično sigurni za korištenje. Jedini eventualni nedostatak korištenja ovih dodataka mogli bi biti neki simptomi kao nadutost ili uznemirenost trbuha što je sasvim normalno prvih par dana.

Zaključak

Kao što smo u uvodu rekli, probiotici su pojam koji čujemo gotovo svakodnevno, ali dosad nismo bili baš sigurni što predstavlja. Riječ je o nečemu vrlo korisnom za naš imunitet i svakodnevni život, a to je nešto što nikako ne smijemo olako shvaćati. Bitno je stoga voditi računa o probioticima jer radi se o jednoj od najvažnijih značajki našeg tijela. Također, danas je u svakom trenutku moguće istražiti što možemo učiniti kako bismo bili zdraviji i jači, stoga ne treba oklijevati u tome, već uzeti stvari u svoje ruke.