Zaštitna radionica Srednje strukovne škole u Varaždinu bori se za nagradu za najbolju društvenu inovaciju – SozialMarie 2022. na području srednje Europe.

Među čak 275 prijavljenih projekata, Zaštitna radionica odabrana je u najuži krug, među 34 nominirana projekta iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske. Nagrade se dodjeljuju u iznosima od 15.000 eura (1. nagrada), 10.000 (2. nagrada), 5.000 (3. nagrada) i 2.000 eura (sljedećih 12 nagrada), a pobjednici će biti proglašeni na online dodjeli nagrada koja se tradicionalno održava 1. svibnja.

Svi nominirani projekti ujedno se natječu i za nagradu publike (Audience Award), što znači da je zapravo moguće istovremeno osvojiti i jednu od glavnih nagrada i nagradu publike.

Srednja strukovna škola učenike s teškoćama u razvoju integrira u redovni obrazovni program još od 1968. godine, a od tada do danas obrazovali su više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju. S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola.

Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj. U 15 godina postojanja i rada, Zaštitna radionica imala je ukupno 58 zaposlenih osoba, od čega 30 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

Inovativnost se očituje u prilagodbi opsega radnih zadataka, načina i provedbe posla svakom pojedincu, koji se inače ne mogu zaposliti ili održati zaposlenost na tržištu rada, a kako bi dosegli svoj potpuni radni potencijal. Zadržavanjem posla, osobe s invaliditetom ostvaruju stalna primanja i rješavaju egzistencijalno pitanje, čime se podiže kvaliteta njihova života, a istovremeno smanjuje ovisnost o tuđoj pomoći, socijalnim uslugama te se mijenjaju stavovi građana prema osobama s invaliditetom.

SozialMarie svake godine nagrađuje uspješne i inovativne projekte te predstavlja znak kvalitete u polju učinkovite društvene inovacije. Prvi natječaj za dodjelu nagrade je raspisan 2004., što je čini prvom europskom nagradu za društvene inovacije. Otad se svake godine nagrađuje 15 odličnih projekata koje evaluiraju međunarodne evaluatorice i evaluatori, a bira stručni žiri. Osim novčane nagrade, SozialMarie predstavlja i javnu platformu za povezivanje, suradnju i međusobnu razmjenu iskustava među srednjoeuropskim projektima.