U Zagrebu se u subotu održava prosvjed protivnika COVID potvrda i epidemioloških mjera, a nekoliko tisuća građana pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske krenulo je u dvije povorke prema Trgu bana Jelačića odakle će na skupu od Vlade tražiti ukidanje Covid potvrda.

“Ja vjerujem znanstveniku Gordanu Laucu”, “Ne slijepom vjerovanju autoritetima”, “Živi i pusti druge da žive” samo su neki od natpisa na prosvjedu protiv Covit potvrda koji se u Zagrebu održava u subotu.

Povorke građana krenule su prema glavnom Trgu bana Jelačića oko 15 sati s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma. Čuju se povici “U boj, u boj za narod svoj”.

Sudionici prosvjeda koji se na društvenim mrežama naziva i “Bijeli tihi marš” od Vlade traže ukidanje Covid potvrda, koje su u okolnostima epidemije koronavirusa u Hrvatskoj obavezne u zdravstvu, socijali te državnim i javnim institucijama.

Zagreb: Prosvjednici protiv COVID potvrda na Trgu žrtava fašizma doveli zlatno tele

Okupljanje na dva zagrebačka trga, prosvjed nije prijavljen

Okupljanje građana započelo je na Trgu Francuske republike i Trgu žrtava Fašizama, a prema procjeni, na obje lokacije oko 15 sati bilo je više tisuća građana.

Povorke su potom simultano oko 15 sati krenule prema središnjem mjestu održavanja prosvjeda. Predvodnici povorke koja je krenula s Trga Francuske republike nose hrvatske zastave. “Smrt Covid fašizmu, sloboda narodu”, jedan je od transparenata, a u povorci se pjevaju domoljubne pjesme i uzvikuje “Stop potvrdama”.

Promet Ilicom je zatvoren, a policija po prolasku kolone, zatvara promet pristupnim ulicama. Okupljenim građanima, na Trgu Francuske republike organizatori su dijelili bijele balone, svijeće i lučice.

I među okupljenima s Trgu žrtava fašizma vijore se hrvatske zastave, a građani drže transparente pozivajući se na slobodu te izražavajući protivljenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Zagrebačka policija priopćila je da današnji prosvjed u Zagrebu nije prijavljen te da će sudionike okupljanja snimati.

Dužnost nam je oduprijeti se diskriminaciji

Uoči prosvjeda, dio prosvjednika izrazio je svoje zahtjeve za ukidanjem Covid potvrda, tvrdeći da se građane koji ne posjeduju Covid potvrdu, protuustavno i protupravno isključuje iz društvenog života i onemogućuje im se odlazak na posao, studiranje i osnovno ustavno pravo na rad.

“Naša je građanska dužnost otpor prema diskriminaciji svake osobe, otpor prema društvenim podjelama i korištenju ove diskriminatorne potvrde kao temelja za to”, navodi se u priopćenju, čiji su autori potpisani kao građani, sudionici Bijelog tihog marša.

Zagreb: Okupljanje prosvjednika protiv COVID potvrda na Trgu žrtava fašizma

prosvjed3 prosvjed4