Prijatelji i saveznici ruskog predsjednika Vladimira Putina požurili su mu čestitati na izbornoj pobjedi, ali su zapadni čelnici osudili, kako su kazali, nezakonite izbore, javljaju u ponedjeljak svjetske novinske agencije.

Po izlaznim anketama, Putin je osvojio peti predsjednički mandat s rekordnih 87 posto glasova.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da izbori nisu bili slobodni i pošteni te da su se temeljili na represiji i zastrašivanju.

Borrell je dodao da će 27 zemalja EU kasnije u ponedjeljak usvojiti zajedničku izjavu o izborima.

Ponovni izbor Putina dogodio se u kontekstu represije civilnog društva i nisu poštovani uvjeti za slobodne i demokratske izbore, navodi se u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je u također pohvalilo hrabrost “mnogih ruskih građana koji su mirno prosvjedovali protiv ovog napada na njihova temeljna politička prava”.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da “izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni”.

“Nastavljamo raditi za pravedan mir koji će navesti Rusiju da prekine agresivni rat protiv Ukrajine u skladu s međunarodnim pravom”, dodaje se.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da izbori “očito nisu bili slobodni ni pošteni s obzirom na to da je Putin zatvorio političke protivnike i spriječio druge da se natječu protiv njega”, dok je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron objavio je na X-u da “slobodni i pošteni izbori ne izgledaju ovako”.

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock rekla je da izbori u Rusiji nisu bili pravi izbori.

“Ruski izbori bili su izbori bez izbora”, rekla je ona na početku sastanka europskih ministara vanjskih poslova.

Putinovoj izbornoj pobjedi nedostaje legitimitet jer ljudi nisu imali slobodu izbora, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis.

“U ovoj atmosferi neslobode definitivno ne može biti izbora”, rekao je Landsbergis prije sastanka s kolegama ministrima iz EU-a u Bruxellesu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je Putina “diktatorom” koji je “pijan od vlasti”.

“Nema zla koje neće počiniti da produži svoju osobnu vlast”, rekao je Zelenskij.

U međuvremenu, poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je “nemoguće slobodno, demokratski birati” na ruskim izborima.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky nazvao je izbore “farsom i parodijom”.

No, kineski predsjednik Xi Jinping poslao je poruku kojom je čestitao Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsjednika Rusije, izvijestili su u ponedjeljak kineski državni mediji.

“Čvrsto vjerujemo da će pod strateškim vodstvom predsjednika Xi Jinpinga i predsjednika Putina, kinesko-ruski odnosi nastaviti napredovati”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian novinarima.

“Kina i Rusija su jedna drugoj najveći susjedi i sveobuhvatni strateški partneri u novoj eri”, dodao je.

Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su da je Kim Jong Un Putinu poslao poruku u kojoj mu je čestitao na pobjedi.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi čestitao je svom ruskom kolegi na “odlučujućoj” pobjedi na predsjedničkim izborima, javljaju državni mediji

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro poručio je da je “naš stariji brat trijumfirao, što je dobar znak za svijet”.