Novi prostor u Španskom u kojem će osobe s psihosocijalnim poteškoćama moći dobiti brojne usluge, od razgovora do procijene otvorio je u petak gradonačelnik Tomislav Tomašević, poručivši da je Zagreb u pružanju takvih usluga predvodnik u Hrvatskoj.

Centar za pružanje usluga u zajednici Zagrebački centar za neovisno življenje – ZAC, smješten je u većem stanu, u Ulici Antuna Šoljana 31, u Španskom a pružat će usluge stručne procjene, savjetovanja i psihosocijalnu podršku odraslim osobama s psihosocijalnim poteškoćama.

“Drago nam je da se ZAC proširio i na zapad grada, da više nije samo na istoku. Nova lokacija u Španskom je izuzetno bitna za destigmatizaciju”, poručio je Tomašević.

Istaknuo je da je Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj, predvodnik u pružanju takvih usluga te da trebaju uvijek imati nadstandarde u svim zdravstvenim, psihosocijalnim i drugim uslugama u odnosu na sve gradova u Hrvatskoj.

Potražiti pomoć što se tiče mentalnog zdravlja stvara predrasude i otpor prema građanima pa je lakše doći u taj ugodni prostor nego otići u zdravstvenu ustanovu, objasnio je Tomašević.

“Ovdje su svima koji osjećaju da im treba pomoć vezano za mentalno zdravlje, vrata otvorena”, poručio je.

Zapadna podružnica ZAC-a će, uz danas otvoreni prostor, tijekom ove godine otvorit će u Španskom još jedan također namijenjen osobama s psihosocijalnim poteškoćama, te prostor na Jarunu za rane razvojne i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju.

Ukupno je za širenje i razvoj novih usluga ZAC-a u proračunu Grada Zagreba za 2024. osigurano preko milijun eura, od čega je za danas otvoreni prostor u Španskom uloženo oko 300.000 eura, rekao je Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da je gradski proračun za ovu godinu za osobe s invaliditetom povećan 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Provode se investicije u proširenje usluga, uređenje prostora i nova zapošljavanja u nizu gradskih ustanova koje pružaju usluge djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

U javnom je savjetovanju izmjena Odluke o socijalnoj skrbi kojom se u program novčanih potpora uključuje korisnike inkluzivnog dodatka. Tom izmjenom, koja će biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u lipnju, broj korisnika novčanih potpora, kojih je trenutno 18.239 porast će za oko 10.000, dok će godišnje izdvajanje iz proračuna iznositi oko 13 milijuna eura, poručila je Dolenec.