Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” osudila je u četvrtak izjave predsjednika RH Zorana Milanovića o ženama, ocijenivši kako je rad mnogih žena pokušao podcijeniti samo zato jer su žene, te da je seksizam i omalovažavanje žena okosnica Milanovićeva djelovanja.

“Seksizam i omalovažavanje žena okosnica je djelovanja Zorana Milanovića još od vremena kada je bio premijer i u kampanji u kojoj je nemilosrdno vrijeđao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, do mandata predsjednika Republike Hrvatske u kojem je rad mnogih žena pokušao podcijeniti samo zato jer su žene”, priopćeno je iz HDZ-ove Zajednice žena.

Dodaju kako je to ponovno potvrdio omalovažavajući bivšu predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec, kao i TV novinarku Ivanu Petrović.

Napominju da snažno osuđuju takav oblik uvredljivog govora i javne difamacije.

„Predsjednik RH je u nedostatku argumenata, političke kulture i političke umješnosti pokazao da nema karaktera. Jer osoba koja ima karaktera, prema ženama ima poštovanja.“, kazala je Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a.

No, kako smatra, Milanović “u seksizmu nije usamljen”. Dodaje kako mu Ivica Puljak, čiju je suprugu Milanović vrijeđao, pruža podršku govoreći da nije ni bilo razloga za isprikom, te staje uz njega samo kako bi si osigurao mjesto u Saboru.

“Iako naše političke oponentice (Marijana) Puljak i (Dalija) Orešković šute čekajući da im SDP udijeli mjesto na listi, mi smatramo kako postoje teme koje nadilaze stranačke razlike, a pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca jedno je od ključnih. U borbi za slobodnu, uključivu i ravnopravnu Hrvatsku, pozivamo sve žene da dignu svoj glas protiv onih koji vas smatraju manje vrijednima”, istaknula je predsjednica  Zajednice žena HDZ-a Murganić.

Dodaje kako su ovi izbori ‘prilika da pokažemo da mizoginiji nije mjesto u javnom prostoru, politici i hrvatskim institucijama’.