ZAGREB/POLJANA KRIŽEVAČKA – Upravno vijeće Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) zbog proceduralnih propusta poništit će natječaj za izbor ravnatelja Agencije te će raspisati novi natječaj, kazali su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

U odgovoru na upit Hine je li sve odrađeno po zakonu vezano uz imenovanje Zdravka Baraća na mjesto ravnatelja HPA, budući da još nije razriješen s mjesta predsjednika Upravnog vijeća te agencije, iz Ministarstva navode da je javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja HPA bio raspisan u Narodnim novinama 4. studenog, da su se na njega prijavila četiri kandidata, a dva su zadovoljila formalne uvjete.

Temeljem Zakona o ustanovama, Statuta HPA te provedenog javnog natječaja, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je 25. studenog predložio Upravnom vijeću HPA da se za ravnatelja te agencije imenuje Zdravko Barać.

U vrijeme provedbe javnog natječaja, Zdravko Barać je obnašao dužnost predsjednika Upravnog vijeća, ali se sukladno Poslovniku o radu Upravnog vijeća izuzeo od bilo kakvih aktivnosti po pitanju provedbe spomenutog javnog natječaja, pojašnjavaju u Ministarstvu. Napominju kako Barać nije ni sudjelovao na sjednici na kojoj je Upravno vijeće donijelo odluku o njegovom imenovanju na mjesto ravnateljem HPA.

U obrazloženju odluke od 25. studenog ove godine stoji kako ona stupa na snagu 5. prosinca ove godine.

Barać je, kako se navodi u odgovoru Ministarstva, 28. studenog podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća HPA, a prijedlog za njegovo razrješenje Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Vladi.

“Ministarstvo poljoprivrede je provelo kontrolu i utvrdilo da je natječaj za izbor ravnatelja HPA proveden transparentno i sukladno Zakonu o ustanovama te Statutu Hrvatske poljoprivredne agencije. Međutim, utvrđeno je da Zdravko Barać na današnji dan još nije razriješen dužnosti predsjednika Upravnog vijeća HPA, iako ga je Upravno vijeće imenovalo ravnateljem HPA počevši od 5. prosinca ove godine”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

“Zbog tog proceduralnog propusta Upravnog vijeća HPA, poništit će se natječaj za izbor ravnatelja HPA te će se raspisati novi”, ističu iz Ministarstva.

Hina/fah