Filmom “Fantastičan stroj” u nedjelju se u kinu Kaptol Boutique Cinema otvara 19. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u okviru kojega će se do 2. travnja prikazati 116 filmova.

Film otvaranja redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka opisuje se kao provokativna analiza ljudske zaluđenosti sobom i uokvirivanjem svijeta očima kamere. Na projekciji tog na Sundanceu i Berlinalu nagrađenog filma bit će i redatelj Van Aertryck.

Kako se ističe u najavi, autori su s pomoću nevjerojatne lepeze arhivskih snimaka stvorili simboličku studiju kinematografije i društvene povijesti koju stvara te propituje kakve su posljedice izloženosti milijardama slika koje se natječu za našu pozornost.

Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji natječe se dvadeset naslova, a isto toliko i u regionalnoj konkurenciji.

Uz programe “Stanje stvari”, “Biografski Dox”, “Majstori Doxa” i “Teen Dox”, na ZagrebDox se vraćaju “Glazbeni globus” i “Happy dox”, a uvedena je i nova programska kategorija “Green Dox”, u sklopu kojeg će se prikazati dokumentarci koji se bave temom ekologije.

U sklopu programa Retrospektive održat će se Autorska večer s Igorom Bezinovićem, a u povodu 15. godine osnutka HAVC-a, u okviru programa H-15 prikazat će se neki od najomiljenijih dobitnika nagrade publike s prethodnih ZagrebDoxova.

Sedamdeseti rođendan Zagreb filma u sklopu programa “Dokumentiranje divljine” proslavit će se projekcijama restauriranih kopija četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama, budući da su u prvim desetljećima postojanja jedna od specijalnosti Zagreb filma bili popularno-znanstveni filmovi o prirodi koji dosežu razinu tadašnjih najblistavijih svjetskih dometa.

Priredit će se i posebne projekcije filmova Đure Gavrana, Mile Turajlić, Claire Billet i Oliviera Jobarda, ali i brojni masterclassovi i paneli, između ostalog i na teme mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj, žena u politici i problema izbjeglica.

Filmskim profesionalcima namijenjena je radionica ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.