Iz selekcije 116 filmova odabranih za ovogodišnji ZagrebDox, koji počinje u nedjelju, 26. ožujka, s festivala izdvajaju neke od njih koje, ističu, nikako ne bi trebalo propustiti.

S festivala kažu da je teško izdvojiti samo neke od filmova 19. izdanja, jer je riječ o vrlo uspješnim dokumentarcima širokog dijapazona aktualnih tema, no neki se ističu umjetničkom profinjenošću, relevantnošću i brojnim nagradama.

Rat u Ukrajini obrađen je na razne načine u filmovi, a među njima je i “Istočna fronta” Vitalyja Manskog i Yevhena Titarenka koji, sniman videokamerama i mobitelima, donosi iskustva volontera prve pomoći na prvoj crti bojišnice.

“Rojek” Zaynê Akyol, pokušava prikazati početak, uspon i pad Islamske države kroz osobne priče nekih od njezinih najvažnijih članova koji su trenutačno zatočeni u logorima u Sirijskom Kurdistanu.

Hibridni dokumentarni esej “Dezerteri” Damira Markovine priča je o generaciji srednjoškolaca iz Mostara pogođenoj razornim ratom na pragu zrelosti.

Temi ekologije ZagrebDox posvetio je cijelu kategoriju, GreenDox, gdje su i filmovi “Opasno” Karla Malakunasa o mreži ekoloških ratnika i boraca, koji riskiraju život kako bi zaustavili političare i biznismene u uništavanju „posljednje ekološke granice‟ Filipina, te “Raj” Alexandera Abaturova o požaru koji je 2021. poharao sjeveroistočni Sibir.

Film “Moda, iz početka” Becky Hutner govori o zvijezdi na londonskoj modnoj sceni Amy Powney, vlasnici brenda Mother of Pearl, koja se bori  protiv razornog utjecaja modne industrije na okoliš.

Na sve prisutniju temu rodnih prava realiziran je niz filmova, a ZagrebDox prikazuje neke od najzanimljivijih – “Ljepota i krvoproliće” oskarovke Laure Poitras govori o međunarodno poznatoj umjetnici i aktivistici Nan Goldin, “Apolonija, Apolonija” Lee Glob, prati nastojanje mlade žene da nađe svoje mjesto u umjetničkom svijetu, a “Plava iskaznica” Burcu Melekoğlu i Vuslat Karan, poznatu tursku glumicu koja odlučuje promijeniti spol.

Među uvijek zanimljivim biografskim naslovima su “Merkel” Eve Veber o trostrukoj političkoj autsajderici – ženi, znanstvenici i istočnoj Njemici koja je postala prva njemačka kancelarka i svjetska liderica.

Jonathan Shaw glavni je protagonist filma “Ispovijesti jednog tattoo umjetnika” Lucasa de Barrosa i Mariane Thomé, u kojem o njemu govore i Johnny Depp, Jim Jarmusch te Iggy Pop.

Dokumentarac Christophera Sharpa “Bobi Wine: narodni predsjednik” prati ugandskog vođu opozicije i nacionalnu glazbenu zvijezdu, koji se bori protiv nemilosrdnog režima Yowerija Musevenija.