U okviru ZagrebDoxa, koji počinje 26. ožujka, održat će se i radionica za dokumentarne filmove u nastajanju, ZagrebDox Pro, ove godine na temu “Kako snimiti rat?”.

Za “ZagrebDox Pro: Dox of War” odabrano je osam projekata, iz Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine. Veći dio polaznika svoje filmove u razvoju trenutno snimaju na prvim linijama, oslikavajući ratnu stvarnost na specifičan i kreativan način.

Kroz radionicu će promišljati mogućnosti narativnih, vizualnih i etičkih pristupa njihovoj složenoj tematici, u radu s iskusnim mentorima Hansom Robertom Eisenhauerom i Johnom Appeltom.

Za polaznike, a dijelom i za javnost, organizirana su majstorska predavanja i razgovori s renomiranim svjetskim dokumentaristima koji su se istakli svojim filmovima o ratu, kao i s novinarima, fotografima i humanitarcima koji će podijeliti svoje praktično znanje i iskustvo rada u kompleksnim uvjetima ratnih situacija. Među njima su autori poput Sigal Jehude, Mile Turajlić, Alise Kovalenko, Tihomira Ladišića i Mile Teshaieve.

Odabrani projekti su “Izlaz kroz ludaru” Nikole Ilića (Srbija, Švicarska), “Nepoznat br. 1” Markiiana Myroshnychenka (Ukrajina), “Savršenstvo kruga” Borisa Bakala (Hrvatska), “Olovka strašne stvarnosti” Mariie Shevchenko (Ukrajina), “Presretanje” Oksane Karpovych (Ukrajina), “Sjećanja” Vivian Papageorgiou (Grčka), “Taoci rata” Mariie Derhachova (Ukrajina) i “Trajno pretraživanje” Berke Bas (Turska).

S festivala ističu kako im je cilj tim izvrsnim autorima stvoriti priliku da za vrijeme festivala predstave svoje projekte brojnim producentima i distributerima iz svijeta i regije, te omogućiti rad s vrhunskim mentorima i profesionalcima. Moderator i voditelj radionice je Nebojša Sljepčević.

Uz projektne timove, na predavanjima ZagrebDox Pro zatvorenima za javnost može biti najviše četiri sudionika bez projekta. Za sudjelovanje bez projekta potrebno je do 17. ožujka poslati email naslovljen “Participant Without a Project”, na [email protected]

ZagrebDox Pro, koji će se održati od 27. do 31. ožujka, podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb.