Književna groupie, sjećanja partizanki, prijedlozi za mir u Gazi, zmajevi srpskih rudara, bakine laži, autorski (auto)portreti, razmišljanja o monogamiji, klimatske promjene, samo su neke od tema filmova koji se od poslijepodnevnih do večernjih sati prikazuju u utorak na ZagrebDoxu.

Program se nastavlja od 14 sati u Kaptol Boutique Cinema s besplatnom projekcijom filma “Rusko tiho sunce” Sybille Tuxen iz programa Teen Dox, koje govori o snovima buntovnih mladih Ruskinja koje nakon izbijanja rata budućnost više ne vide u svojoj domovini.

Nakon toga u Regionalnoj konkurenciji igra “Flotacija” Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić, antropološko-etnografski film o obitelji iz srpskog rudarskog grada u borskom okrugu koji je, osim po bakru, poznat i po njegovanju fantastičnih tradicijskih vjerovanja.

U programu je i “Snimateljica” Kirsten Johnson, moderni klasik iz programa Moj naj Dox u kojem se autorica proslavljena fotografijom filmova o Snowdenu i Assangeui autobiografski osvrće na svoju bogatu karijeru te odnose dokumentarista i njihovih subjekat.

U utorka kreće i prošle godine uvedeni program Green Dox, posvećen odnosu čovjeka i prirode, filmom “I sretna vam Nova” Sebastiana Muldera, snažna kritika vatrometa iz (GoPro) perspektive traumatiziranih pasa.

“Prije oluje” Juana Palaciosa i Sofie Husum Johannesen prati posljednjeg farmera danskog otoka Mandø u Vadenskom moru.

Program kontroverznih dokumentaraca nastavlja se sa skandinavskim “Čudom u Gullspångu” Marije Fredriksson, što pripovijeda neobičnu identitetsku dramu o trima ženama koje tragaju za istinom.

U Međunarodnoj konkurenciji nakon kratkog “Au revoir, Mopsi” Bretta Allena Smitha, slijedi “Monogamija” izraelskog autora Ohada Milsteina, koji prikazuje svoj i brak svojih roditelja.

Tu je i ” Laž nad lažima” mlade marokanske redateljice Asmae El Moudir, koji promišlja osobnu i kolektivnu prošlost skrivenu iza koprene obiteljskog dirigiranog zaborava.

Publika će u utorak moći razgovarati s Petrom Seliškar nakon projekcije njezina filma “Tijelo” iz Regionalne konkurencije o Urški Ristić i njezinom borbom s rijetkim autoimunim bolestima.

Prikazat će se i “Književna groupie” Nikice Marovića, filmskog portreta pisca i kolumnista Željka Špoljara/Pavla Svirca.

Održat će se i razgovor s Lucijom Brkić autoricom filma “U tranzitu” (Regionalna konkurencija) o riječkom željezničkom kolodvoru kao postaji migrantske rute, nakon čega se prikazuje “Još jedan dan” Eneosa Çarke, u čijem je središtu dvojac albanskih uličnih izvođača u talijanskoj pečalbi.

Program Stanje stvari donosi film “Presretnuti” ukrajinsko-kanadske redateljice Oksane Karpovič, koji se temelji na telefonskim pozivima ruskih vojnika koji se ukrajinske bojišnice javljaju obiteljima.

Tu je i novi film multimedijalne umjetnice Renate Poljak “Šume šume”, iz Regionalne konkurencije uz razgovor s autoricom, koji prenosi svjedočanstva četiriju partizanki koje se osvrću na ratna i poratna iskustva.

Tu je i film “Tri obećanja” Palestinca Yousefa Sroujija, kojega su pronađene majčine kućne snimke nagnale da s njom propita vrijeme svoga djetinjstva u okružju izraelske odmazde 2000-ih. Nakon toga filma slijedi panel ZagrebDoXXL na temu „Kako do mira u Gazi?“.

U Regionalnoj konkurenciji i uz razgovor s autoricama, prikazat će se “Tlak u kabini” Eszter Nagy i Sáre Czira, priča o suroditeljstva heteroseksualne Mađarice i homoseksualnog Rusa u Barceloni.

Večernje projekcije, u 21 sat iz Međunarodne konkurencije donose “Tamo gdje raste trava”, filmski dnevnik/esej Petera Mettlera o egzistencijalizmu i transcendenciji. Z

Nakon nekoliko repriznih naslova današnji program završava “Čoporom zvanim Ernesto”, potresnim djelom o položaju mladih žrtava i počinitelja u surovom svijetu meksičkih zločinačkih organizacija, u režiji Everarda Gonzáleza.

Pod mentorstvom Lucie Kon i Seada Kreševljakovića te uz moderaturu Roberta Tomića Zubera, s radom u utorak započinje i ZagrebDox Pro, koji okuplja autore koji kroz analizu sedam prijavljenih projekata, studije slučaja, grupne i individualne diskusije, okrugle stolove, posebne projekcije i masterclassove tragaju za izvrsnošću.