Dan uoči dodjele nagrada ZagrebDox je na svom je vrhuncu s filmovima koji temama, od proročkog triptiha o Rusiji, turskih sapunica i ženskog tijela do Nicka Cavea, pojma sreće u Butanu, kamperske utopije i talibana, odgovara gledateljima najrazličitijih interesa.

Kraj radnog tjedna izvrsno vrijeme za posjet kinu, a petak donosi mnoštvo intrigantnih sadržaja među kojima se posebno ističu tri naslova, poručuju s festivala, među kojima je i film “Sretni kamperi” njujorške redateljice Amy Nicholson.

Ekipa te netipične americane o deložaciji jedne male prikoličarske utopije u Virginiji u Zagrebu će razgovarati o tome kako živi filantropska zajednica vječnih kampista koja jeftino živi na lokaciji od milijun dolara, no prijeti im “izgon iz raja.”

Kao drugi favorit dana ističe se armenska “Šifra 1489”, nagrađen na IDFA-i, u režiji neprofesionalne redateljice Shoghakat Vardanyan koja govori o gubitku brata u krvavom ratu u Gorskom Karabahu, a o čemu će razgovarati i s gledateljima nakon projekcije.

Regionalna konkurencija donosi “Vilinski vrt”. Gergőa Somogyvárija o 19-godišnjoj transrodnoj tinejdžerici i 60-godišnjem beskućniku, koji žive pod istim krovom na rubu grada, a o filmu će nakon projekcije govoriti njegov autor.

Današnji program počinje besplatnim projekcijama  od 14 sati, reprizom naslova iz Međunarodne konkurencije “Tvoja jeka” Zare Zerny, nježna i muzikalna posveta danskim seniorima, dok se od 16 priređuje autorska večer Hrvoja Hribara, s dokumentarcem “Bil jedon” o viškom ribaru. “Diana Nenadić moderirat će razgovor tijekom kojega nije pretjerano očekivati ponešto od redateljeve poslovične verbalne dovitljivost”, najavljeno je..

U 15 sati ponavlja se projekcija “Flašaroša” Nemanje Vojinovića o skupljačima boca na golemom beogradskom odlagalištu otpada, a u isto vrijeme tu su “Tri sobe melankolije” Pirje Honkasalo, triptih koji prikazuje zatvoreni krug nasilja Ruske Federacije. Reprizni program nastavlja se poslijepodne  “Arsenijevim sjajnim zagrobnim životom”, “April u Francuskoj”, “Laži nad lažima” i filmom “Yu Grupa – Trenutak sna”.

Posljednji masterclass ZagrebDox PRO-a “Evo zašto volim dokumentarce…“ vodi stručnjak za dokumentarni film i dugogodišnji suradnik festivala Tue Steen Müller.

U Regionalnoj se konkurenciji prikazuju kratki “1001 noć” Ree Rajčić, “Duboki tonovi” Igora Ilića i “Bol” Ivana Faktora. Prvi uz pomoć obožavateljica turskih sapunica govori o važnosti televizijskog medija u životima osoba treće životne dobi, drugi je prikaz zacjeljivanja psiholoških trauma zagrebačkog potresa dubokotonskim zvučnicima, a treći autoportretna dnevnička vizualizacija autorove bolesti.

Večernji sati rezervirani za filmove o glazbenicima

Glazbeni globus od 19 sati donosi film o legendarnom japanskom skladatelju Ryuichiju Sakamotu, u režiji Nea Sore, a paralelno s njime igra veseli dox “U potrazi za srećom” Aruna Bhattaraija i Dorottye Zurbó o mjeritelju indeksa bruto sreće u Butanu.

Kontroverzni dox “Obitelj” priča je o nagrađivanoj francuskoj spisateljici Christine Angot koja suočava svoju obitelj s očevim seksualnim zlostavljanjem koje je godinama trpjela. Nakon filma slijedi novi DoXXL panel “Posljedice seksualnog nasilja i trauma kao ključ iscjeljenja“.

U programu Majstori doxa je “Naše tijelo” Claire Simon, koja sakuplja priče i strahove žena, dok Teen dox “Ekipa” Sylvaina Cruiziata prati u isti mah tipičnu i posve neobičnu ekipu trojice mladića iz generacije Z.

Iz Regionalne konkurencije će se reprizirati “Žurnal 242 – sunčane pruge” Nike Autor o prošlosti i sadašnjosti pruge Šamac-Sarajevo i “Galeb” Davida Lušičića o slavnoj prošlosti i obnovi Titova broda.

Glazbeni globus predstavlja rad Iana Whitea “Mutiny in Heaven: The Birthday Party” koji kroz intervjue, nikad viđeni arhiv, animaciju i pjesme govori o ranom bendu slavnog Nicka Cavea.

U 22 sata program se primiče kraju filmom “Hollywoodgate” Ibrahima Nash’ata, jeziv prikaz Afganistana od trenutka povlačenja američke vojske i dolaska talibanskog režima.