Zagrebačko kazalište mladih zatvara sezonu gostovanjima kosovskog kazališta Qendra Multimedia iz Prištine s predstavom “Handke projekt” u nedjelju, 11. lipnja te Beogradskog dramskog pozorišta s predstavom “Idiot” u režiji Ivice Buljana, koja će biti izvedena 18. lipnja.

“Handke projekt” kosovske kazališne kuće Qendra Multimedia, predstava nastala u suradnji s Mittelfest & Teatro della Pergola (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodnim pozorištem Sarajevo & Međunarodnim festivalom scene MESS (Bosna i Herzegovina), bavi se pitanjem gdje za jednog umjetnika prestaje sloboda govora, a počinje potreba za političkim osvještavanjem, ističu iz ZKM-a.

Autor predstave je Jeton Neziraj, redateljica Blerta Neziraj, dramaturginja Biljana Srbljanović, a umjetnička ravnateljica Alida Bremer. Predstava, stoji u najavi, “otvara osjetljivu temu za publiku postjugoslavenskih prostora izvan Srbije, odakle se ovo pitanje i postavlja ne bi li se preispitala uloga književnika i intelektualaca u sada već davno minulim ratovima”.

“Handke Pojekt” bavi se pitanjem kako procjenjujemo umjetnost kada prelazi granice osnovne pristojnosti, humanizma ili etike, dodaje se.

Austrijski pisac Peter Handke u središtu je komada u kojemu zaplet koji počinje činjenicom da mu je Švedska akademija 2019. dodijelila Nobelovu nagradu za književnost. “Tada je osjetljiva tema Handkeove uloge u opravdavanju Miloševićeviih ratnih projekata isplivala na površinu, dovodeći u pitanje odluku Švedske akademije, dodaje se u priopćenju.

U predstavi glume Arben Bajraktaraj, Ejla Bavcic, Adrian Morina, Klaus Martini, Verona Koxha (RKS), Anja Drljevic (MNE)

Beogradsko dramsko pozorište u ZKM-u gostuje s predstavom “Idiot” F.M. Dostojevskog u režiji Ivice Buljana i dramatizaciji Vladimira Tabaševića.

“Dostojevski je s ironijskim otklonom svoj najljepši književni lik nazvao idiotom, a danas je takva ironijska distanca nemoguća: idealno dobar čovjek današnjeg svijeta, zaista jest idiot, maloumnik vrijedan sažaljenja. Netko tko bi bio prezren zbog toga što se usudio pred svima pokazati vrline koje društvo zapostavlja, a koje, to isto društvo, deklarativno zastupa i uzdiže”, napisao je Tabašević.

Glume Mirjana Karanović, Vesna Čipčić, Milutin Milošević, Luka Grbić, Jana Milosavljević, Nikola Mijatović, Iva Ilinčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Bojana Stojković, Aleksandar Jovanović, Ivan Zablaćanski, Nikola Malbaša i Milan Kolak.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar.