Uskrsni vikend označit će i vrhunac priprema za Svjetsko prvenstvo u reliju, WRC Croatia Rally 2022., veliki sportski spektakl i jedno od najgledanijih sportskih događanja u svijetu, koje će se održati od 21. do 24. travnja ove godine.

Oko 250 šlepera i kamiona sudjeluje u opremanju natjecatelja i servisnog parka. Više od 300 ljudi razvući će i postaviti više od 6km kablova i više od 7km ograda, razvući će i više od 800m vodnih instalacija, a očekivana ukupna potrošnja električne energije bit će oko 1,2 MWh. Sve to i puno više potrebno je da se zagrebački Velesajam pretvori u Fan zonu Servisni park WRC Croatia Rallyja 2022., mjesto koje će sljedeći tjedan postati središte automobilističkog svijeta.

Organizatori su svjesni svog velikog utjecaja ne samo na gospodarsku aktivnost i potrošnju, nego i na okoliš, stoga će ovu godinu uz pomoć znanstvenika s Fakulteta prometnih znanosti i Energetskog Instituta Hrvoje Požar pronalaziti načine da, uz pozitivan utjecaj na gospodarstvo, maksimalno povećaju svoju učinkovitost i smanje utjecaj na okoliš.

Kao što su organizatori ovogodišnjeg izdanja WRC Croatia Rallya i najavili posjetitelje očekuje bogat sadržaj i uz stazu i u Fan zonama. Najveća Fan zona Servisni park Zagrebački Velesajam prva će krenuti s radom, već u utorak, 19. travnja i bit će otvorena šest dana do 24. travnja kad se navečer očekuje i završna zabava.

Tamo će posjetitelji moći vidjeti pravi mali grad kojega su podigle momčadi ponajboljih reli vozača današnjice, automobile i servisne prostore vrhunskih natjecatelja, promatrati njihove završne pripreme i održavanja automobila tijekom natjecanja. U sklopu popratnog programa, ljubitelji automoto sporta moći će kupiti suvenire Croatia Rallyja, top timova i WRC-a, uživati u gastronomskoj ponudi i nastupima DJ-eva i poznatih glazbenih izvođača, okušati svoje umijeće na igraćim konzolama i simulatorima.

Vozači sudionici Croatia Rallyja 2022. u utorak 19. i srijedu 20. travnja potpisivat će autograme, a u četvrtak 21., petak 22. i subotu, 23. travnja održati Meet the Crews tijekom kojeg će davati izjave na velikoj pozornici za okupljenu publiku.

WRC Croatia Rally održat će se od 21. do 24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija, Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu. Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta.

Na natjecanju u travnju obožavatelji oktanskih atrakcija moći će vidjeti i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila, prvi put predstavljena početkom sezone.

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine.

Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su, uz brojne partnere, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i druge institucije, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.