Zagrebački Muzej za suvremenu umjetnost (MSU) objavio je jubilarni, deseti natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, na koji se umjetnici mogu prijaviti do 5. siječnja iduće godine.

S po jednim radom na natječaj se mogu prijaviti umjetnici koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije.

Na sudjelovanje se pozivaju i umjetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.

Riječ je o najvećoj nagradi za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a izložba odabranih radova s natječaja se tijekom proteklih deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, ističe se na stranicama MSU-a.

“Izborom od tridesetak do četrdesetak radova na izložbama su se ravnopravno prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima”, dodaje se.

U proteklih deset godina na natječaj se prijavilo više od dvije tisuće radova, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa MSU-a.

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, u kojemu su ove godine ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a Nataša Ivančević, viša kustosica Kunsthausa u Grazu Katrin Bucher Trantow, kustos i direktor Office for Art iz Berlina Rainald Schumacher te umjetnik Ivan Posavec.

Oni će donijeti odluku o tri otkupne nagrade, od kojih prva iznos 75 tisuća kuna, druga 45 tisuća kuna, a treću 40 tisuća kuna.

Nagrada publike, odnosno deset tisuća kuna, isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autora, koji dobiju sedam tisuća kuna za produkciju radova.

(Hina)

fah