Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i dogradonačelnica Danijela Dolenec u subotu su sudjelovali na drugoj ZAG smotri građanskog odgoja i obrazovanja, na kojoj su učenici, nastavnici i drugi sudionici razmijenili iskustva i predstavili godišnje aktivnosti.

“Iza nas su dvije godine provedbe Zajednice aktivnih građana (ZAG) u zagrebačkim školama, koji se pokazao kao odličan temelj za osobni razvoj učenika, jačanje osjećaja osobne i društvene odgovornosti te aktivno i odgovorno djelovanje u zajednici. ZAG vidimo kao zalog pravednijem društvu“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević na smotri koja se održala u Osnovnoj školi Središće.

U sklopu izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana, odnosno fakultativnog predmeta Škola i zajednica, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama provodi se građanski odgoj i obrazovanje. Ove se godine ZAG provodi u 51 školi s više od 1100 uključenih učenika i preko 70 učitelja, nastavnika i profesora.

“Mladi ljudi koji jasno govore što treba biti bolje, što se treba promijeniti je upravo ono što je potrebno našem gradu. Tako dajemo svoj doprinos izgradnji kritičnog, solidarnog i empatičnog društva kakvo bi demokracija trebala biti“, kazala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Učenici koji pohađaju ZAG aktivno sudjeluju u strukturiranim aktivnostima učenja usmjerenih prepoznavanju, analiziranju i kritičkom promišljanju složenih uzroka i posljedica pojava i problema u svojoj lokalnoj zajednici, priopćili su iz Grada Zagreba.

Uz pokrivanje troškova edukacije nastavnika i troškova plaće nastavnicima koji u školama provode ZAG, Grad Zagreb je ove godine svakoj skupini osigurao po 663,61 eura za planirane aktivnosti.