U organizaciji Samostana sv. Antuna Padovanskoga franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu u nedjelju 9. lipnja 2024. održano je predstavljanje nedavno objavljene znanstveno-popularne monografije „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran. Svečanost je održana kao dio Dana sv. Antuna koji prethode svečevoj svetkovini 13. lipnja.

„Ovom monografijom, koja je i znanstvena i popularna istovremeno, ukoričena je i popunjena praznina hrvatske kulture kojom se dosad nitko nije sustavno bavio“, istaknuo je predstavljač knjige professor emeritus Stipe Botica, jedan od trojice recenzenata. „Autorica se u knjizi, koju možemo zvati hrvatskom vinskom enciklopedijom, ponajprije bavi uljudbom koja prati život uz vino pa tako približava svjetske vinske tijekove od postanka svijeta do danas. U to uklapa hrvatsku vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju otkako su Hrvati došli na današnje prostore s razvojem tijekom svih stoljeća. Otkriva nam seoske, građanske i aristokratske slojeve i mnoge njihove vinske regule, običaje i propise, donosi nam pregled svega stvorenog uz vino u književnoj, likovnoj i glazbenoj umjetnosti. Monografija sadrži cjelokupan znanstveni aparat, ukrašena je s gotovo 400 krasnih likovnih priloga, a napisana je privlačno, jezikom razumljivim i pristupačnim svim društvenim skupinama“, objasnio je prof. Botica.

Autorica Tanja Baran govorila je o tome kako Hrvati današnjice preslabo poznaju svoje vinske tradicije koje su izuzetno lijepe, bogate, raduju čovjekovu dušu, a ostale su u ropotarnici prošlosti i potpuno su zaboravljene u izvedbenom smislu i bez uporabne vrijednosti. „Zato su sve naše vinsko-pajdaške regule, osim što su opisane i valorizirane, cjelovito otisnute u dodatku monografije, kao i veliki ritual o krštenju mošta pa je i sama monografija na taj način dobila uporabni aspekt“, istaknula je autorica. Detaljnije je govorila o kršćanskim sadržajima kojima je knjiga prepletena, a koji su iznimno bogati i detaljno prikazani pod naslovom „Vino i loza u Bibliji“. Pojasnila je da se vino i loza u Svetom pismu spominju više stotina puta, i u Starom i u Novom zavjetu, govorila je i o misnim vinima i o hrvatskim biskupijama koje imaju vlastitu proizvodnju misnih vina. Približila je i hrvatske vinogradarske običaje od blagdana sv. Vinka s kojim započinje nova vinogradarska godina, preko blagdana vinskih svetaca Jurja, Ivana, Mihaela i Martina. Zbog bogatih vinskih tradicija diljem cijele domovine sv. Martin je prikazan i u zasebnom poglavlju“, približila je autorica i zaključno održala zdravicu pajdašiji po najpoznatijim hrvatskim vinsko-pajdaškim regulama „Križevačkim štatutima“.

01 Predstavljanje Monografije, Fra Vladimir Vidović, Tanja Baran, Stipe Botica

Kroz program je moderirao glavni urednik Glasnika sv. Antuna Padovanskog „Veritasa“ fra Vladimir Vidović rekavši da su uoči svetkovine sv. Antuna, a nakon iznimno dobro uspjeloga Antunovskog hoda po Zagrebu, u samostanu željeli svojim vjernicima predstaviti jednu vrijednu knjigu, a da im je osobito drago što je to knjiga koju je napisala osoba koja se godinama veoma zauzeto bavi hrvatskom kršćanskom kulturom. „Rado surađujemo s Tanjom Baran iza koje ne stoji nikakva institucija, već se za kršćanske vrijednosti osobito u kulturi zauzima sama sa svojim prijateljima i podupirateljima koji prepoznaju vrijednost i važnost programa kršćanskoga nadahnuća“, naglasio je moderator ističući da je vino tekućina bez koje nema mise, a i da se uz vino redovito prožimaju svakodnevni i posebni sadržaji u ljudskim životima.

Okupljene je uvodno pozdravio i rektor Bazilike i župnik sv. Antuna Padovanskog fra Ivan Marija Lotar osvrnuvši se na svoje ranije susrete s autoricom Tanjom Baran i recenzentom Stipom Boticom i izrazivši radost što se uz monografiju obogaćuju Antunovi dani na Svetome Duhu.

02 Antonia I Georg Linde, Glazbeni Program

Program su glazbeno obogatili, pjevajući vinu posvećene popularne pjesme, Antonia i Georg Linde.

Nakladnik monografije „Hrvatska vinska kultura“ je Prigorski Media d. o. o. Recenzenti su professor emeritus Stipe Botica, prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Đuro Horvat. Knjiga je opsega 456 stranica, formata je 20,5 x 25,5 cm, tvrdoga je uveza, ima 390 likovnih priloga. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Monografija se može naručiti na e-adresi: [email protected].

04 Susret S Knjigom