Zagrebačke fontane zasvijetlile su u petak navečer bojama znaka jubilarnog, 25. Dana narcisa te znakovitom porukom upozorile na važnost prevencije raka dojke, od kojega godišnje u Hrvatskoj oboli više od 2800 žena.

Uoči Dana narcisa koji simbolizira borbu protiv raka dojke, renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova opaka bolest, ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost.

“Prema posljednjim podacima iz 2018., u Hrvatskoj je registrirano 2845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke, dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih pet godina uporno drži iznad 2700, smrtnost pada. Od 2016. do 2019 smrtnost je pala oko 25 posto”, istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušac.

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, s ciljem smanjenja mortaliteta od raka dojke za 15 do 25 posto, otkrivanja bolesti u početnom stadiju te poboljšanja kvalitete života bolesnica. Početkom ožujka počeo je njegov sedmi ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

“Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55 posto žena što je svega pet posto manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB Dubrave,” izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a Andrea Šupe Parun.

Dodala je da je napredak nacionalnog programa uočljiv jer se u svakom novom ciklusu obavi više mamografskih pregleda te se otkriva sve veći broj karcinoma dojke u ranom odnosno lokaliziranom stadiju.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u programu ovogodišnjeg Dana narcisa neće biti javnog okupljanja, već će se održati online konferencija vodećih domaćih liječnika. Tako će na potpuno siguran način građani iz prve ruke moći saznati sve o prevenciji, ali i mogućnostima liječenja raka dojke.

Konferenciju se u subotu, 27. ožujka, od 11 sati možete pratiti na www.hlpr.hr.

‘’Grad Zagreb je od 2004. proširio nacionalni program na mlađe od 49 godina i starije od 70 godina jer su karcinomi česti i u ovim dobnim uzrastima. U budućnosti ih želimo još više smanjiti novim dijagnostičkim postupcima. Svaka žena nam je važna i njezino zdravlje ima neprocjenjivu vrijednost”, poručio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelač.

 

 

(Hina)