Zagrebačka slavistička škola idući tjedan u Dubrovniku

10. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Zagrebačka slavistička škola idući tjedan u Dubrovniku


Seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole počinje 16. kolovoza u Dubrovniku, a u njegovu radu će sudjelovati 18 inozemnih studenata kroatistike i 18 inozemnih sveučilišnih nastavnika kojima su hrvatski jezik i književnost primaran znanstveni interes.

U sedmodnevnom 49. po redu Seminaru sudjeluju polaznici iz trinaest zemalja: Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Belgije, Danske, Švedske i Austrije. U šest različitih lektorata i proseminara usavršavati će svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne, stilističke i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti, priopćili su u utorak organizatori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Također, slušat će ciklus znanstvenih predavanja usmjeren na središnje teme Seminara, „Binarnosti i suprotnosti u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi“, koje će održati sveučilišni profesori i kulturni djelatnici: Lahorka Plejić Poje, Mateo Žagar, Bernardina Petrović, Tomislav Brlek, Evelina Rudan, Iva Nazalević Čučević, Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković, Marina Protrka Štimec, Anđela Frančić, Tvrtko Jakovina i Maciej Czerwiński.

Organizirana su stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na otoke Lokrum i Šipan.

Bit će prikazan nagrađivan hrvatski film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ redateljice Dane Budisavljević, koja će biti gošća filmske večeri, a polaznici će pogledati i kazališne predstave ‘Jugo’ Davora Mojaša i ‘Tramvaj zvan žudnja’ Paola Tišljarića.

Na Seminaru će također gostovati velike hrvatske književnice i književnici Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. čije su stručnjakinje organizirale seminar: voditeljica Škole Tatjana Pišković, Lana Molvarec, Iva Nazalević Čučević i Maša Kolanović.

(Hina)