Zagreb potpisao Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini

12. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Zagreb potpisao Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini

Jurica Galoić/PIXSELL


Na Međunarodni dan mladih u četvrtak je u dvorani Gradske skupštine potpisana Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini, čime se Zagreb pridružio gradovima koji su tako izrazili težnju za izgradnju dugoročnih temelja rada s mladima.

“Povelja predviđa da se mlade gleda kao partnere, kao aktere i da ih se uključuje u sve odluke koje se tiču njih. Treba dati prostora mladima za razvijanje njihovih potencijala, a mladi trebaju biti akteri koji se bore za svoja prava i politici nameću svoje probleme na dnevni red “, kazao je Tomašević u četvrtak na svečanom potpisivanju povelje.

Europska povelja za rad s mladima na lokalnoj razini nastala je u okviru Erasmus+ projekta “Europe Goes Local” koji uz Hrvatsku provode još 22 europske zemlje. Povelja se, istaknuto je na potpisivanju, sastoji od načela koja predstavljaju okvir rada s mladima na lokalnoj razini.

Među njima su i vrijednosti prema kojima se taj rad temelji na odgovaranju na potrebe mladih, promicanju kritičnog razmišljanja, uključivanju mladih u donošenje odluka. Njezin potpisivanjem, Zagreb se pridružio nekoliko stotina gradova koji su je do sada potpisali, a povelja predstavlja okvir i poveznicu između politike i svakodnevne prakse u radu s mladima.

Potpisivanje povelje inicirao je Savjet mladih Grada Zagreba, čija je predsjednica Lucija Topolovec izrazila vjerovanje kako će ona biti smjernica za osluškivanje glasa mladih, sredstvo produbljivanja suradnje vlasti i mladih na lokalnoj razini te je pozvala povelja ona ne ostane samo formalnost.

“Istraživanje Savjeta pokazalo je da 69 posto mladih ne poznaje djelokrug rada Gradske skupštine, a 60 posto mladih ne izlazi na nikakve izbore”, kazala je dodavši da su povelju prepoznali kao sredstvo koje će mladima pokazati da su njihova društvena pitanja itekako tema dnevno-političke, lokalne i nacionalne arene.

Na potpisivanju u dvorani zagrebačke Gradske skupštine, nazočio je i njezin predsjednik Joško Klisović koji je mladima poručio da su im vrata Gradske skupštine otvorena te da je to njihova kuća.  Mlade je pozvao na aktivnije sudjelovanje u politici, istaknuvši da imaju stvaralačku i kreativnu energiju koju trebaju unijeti u politiku.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je da se mladi susreću sa različitim izazovima, a da je politika ta koja mladima treba stvoriti prostor da njihova prilagodba tim izazovima bude što brža i što lakša.

“Rad s mladima, pogotovo ovakve povelje, igraju vrlo važnu su jer mladima donose jasnu korist u njihovom društvenom i političkom životu”, kazala je Josić.

(Hina)