Zagreb panorama

Zagreb: Potpisan Sporazum o suradnji u cilju prevencije zlouporabe droga

– Roditelji  koji sumnjaju da im djeca koriste opijate  moći će anonimo dostaviti tvari koje pronađu u svojim domovima Zavodu za javno zadravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji će ih besplatno analizirati i povratno upozoriti roditelje na eventualno zlouporabu zabranjenih sredstava, proizlazi iz Sporazuma o suradnji  Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH potpisanog u petak.

Sporazum o suradnji potpisali su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković i ravnatelj zavoda “Dr.  Andrija Štampar” Zvonimir Šostar koji su istaknuli da će se tim  sporazumom napraviti veliki iskorak u borbi protiv droge, ali i u suradnji u razvoju i provedbi projekata i programa u području prevencije i liječenja ovisnosti o drogama.

Omogućit ćemo članovima obitelji, koji sumnjaju da neki njihov član zloupotrebljava opojna sredstva, da anonimno i besplatno donesu tvar za koju sumnjaju da je opijat u Zavod na analizu i u roku od 48 sati doznaju rezultate,  kazao je Šostar.

Nalaz će biti objavljen pod šifrom na internetskim stranicama Zavoda i ukoliko je pozitivan, dodaje Šostar, savjetovat ćemo roditelje da se jave Zavodu gdje će moći bez uputnice dobiti savjete o tome kako dalje postupati.

Vrijednost projekta, ističe , ovisit će o broju zaprimljenih uzoraka, pri čemu analiza  jednog uzorka košta od 500 do 600 kuna.

Ravnatelj vladinog ureda Petković upozorio je na zabrinjavajuću hiperprodukciju novih psihioaktivnih tvari kao i rast  prevalencije uporabe kanabisa u Hrvatskoj. “U Hrvatskoj je sedam posto mladih školske populacije probalo neku od novih psihoaktivnih tvari”, kazao je. Najavio je također u idućoj fazi razvoj projekta online intervencije kao pomoć u liječenju ovisnika.

Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda dr. Mirjana Orban kao jedan od glavnih razloga za pokretanje ovog projekta navela je činjenicu što roditelji najrjeđe dovode osobu na  liječenje od ovisnosti.  “Članovi obitelji su oni koji zadnji saznaju i zadnji interveniraju, te ih želimo potaknuti da osvijeste taj problem”, kazala je. Navela je da je u Hrvatskoj 2016.  od zlouporabe droge liječeno 7300 osoba , od čega je 6500 bilo opijatskih ovisnika.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da se društvo teško nosi s problemima modernog društva što za posljedicu ima porast uporabe droga, istaknuvši da je zato potrebno poduzeti odgovarajuće mjere na svim razinama društva.

(Hina)

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

tvoric

VRBOVEČKO GRADSKO VIJEĆE Stjepan Tvorić: Novi nadvožnjak loše je izveden

Nezavisni vijećnik Stjepan Tvorić na sjednici vrbovečkog predstavničkog tijela rekao je kako novoizgrađeni nadvožnjak nije …

hercek

Hrvoje Herček: Tko je Vrbovčanima ukrao Advent?

Nezavisni vijećnik Hrvoje Herček na aktualnom satu vrbovečkog predstavničkog tijela osvrnuo se na stanje parkirališta …