Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević poručio je na obilježavanju Dana antifašističke borbe da se stalno treba boriti protiv diskriminacije, rasizma i mržnje prema nacionalnim manjinama.

“Antifašistička borba je vječna i uvijek se trebamo boriti protiv diskriminacije, rasizma, mržnje prema nacionalnim manjinama i prema zapravo onome što je fašizam i bio u svom korijenu, a to je zlo”, kazao je Tomašević na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Istaknuo je da je osnivanjem prvog partizanskog odreda prije 83 godine počela antifašistička borba u Hrvatskoj te ovom dijelu Europe u kojoj je sudjelovalo 50 tisuća Zagrepčana i Zagrepčanki.

Podsjetio je da je Gradska skupština ove godine donijela odluke kojima je preimenovala ulice koje su nazivane po dužnosnicima iz Ustaškog režima te da će to raditi i dalje.

Također, istaknuo je kako je bitno da na Glavnom kolodvoru u Zagrebu postoji spomenik žrtvama Holokausta i Ustaškog režima.

“To je ključno da ne bi ispalo da je Holokaust nešto što je bilo tamo negdje i da nije nikakve veze imalo sa Zagrebom i s Hrvatskom”, izjavio je gradonačelnik.

Predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić istaknuo je da je borba bila pravedna jer je branila vrijednosti kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima.

Upozorio je da prihvaćanje radikalne desnice u Hrvatskoj i Europi vodi do legalizacije govora mržnje te širenja etničke netrpeljivosti kao legitimne političke opcije.

“Ta politička opcija redovno počinje stigmatizacijom manjine, ali je u suštini neprijatelj slobode, ravnopravnosti i pravednog društva”, ustvrdio je Pusić, koji je pozvao Gradsku skupštinu da Trgu Republike Hrvatske vrate njen prijašnji naziv, Trg maršala Tita.

Paulina Milardović, koja je govorila u ime Mreže antifašistkinja Zagreba, podsjetila je da su mnoge žene bile mučene u zgradama u blizini današnjeg Trga žrtava fašizma jer su se usudile usprotiviti režimu.

“Sramota je što ni jedna od ovih zgrada danas nema ni jednu jedinu istaknutu ploču koja bi progovarala o ustaškom teroru”, izjavila je.

Antifašistička liga Hrvatske i Centar mladih Ribnjak organizirali su na Trgu žrtava fašizma program koji je uključio besplatni koncert grupe Detour, uz nastupe Zagrebačkog orkestar ZET-a te zbora Folklornog ansambla Ivana Gorana Kovačića.