Pripadnici Kluba veterana 148. brigade HV-a ”Zagreb-Trnje”, građani Zagreba te predstavnici državnog vrha, paljenjem lampiona uzduž Vukovarske ulice obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, poručivši da svi oni koji su poginuli za slobodu neće pasti u zaborav.

Uoči 18. studenoga i 31. obljetnice okupacije Vukovara 1991. u Domovinskom ratu, brojni Zagrepčani u četvrtak navečer zapalili su lampaše duž Ulice grada Vukovara, a središnji program obilježavanja održan je u Ulici Hrvatske bratske zajednice, ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U sklopu programa nastupao je i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH.

Predstavnik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske, Davorin Juričić poručio je kako će se Hrvatska sutra prisjetiti hrabrih žrtva Vukovara i Škabrnje koji su prije 31 godinu stali pred agresora.

”Agresor je u par dana htio pregaziti grad, ali 1803 branitelja Vukovara odolijevali su napadima od kolovoza do studenoga 1991. . Nećemo zaboraviti naše poginule, one koji su pali za slobodu svog grada i domovine”, istaknuo je.

Juričić je podsjetio da su Vukovar od velikosrpske agresije branili, uz Vukovarce, i hrvatski branitelji iz svih dijelova Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, te dragovoljci iz Francuske, Velike Britanije i drugih država.

”Agresor je htio uništi sve što se uništiti može, međutim uništene su stotine tenkova i zrakoplova JNA i srpskih paravojnih postrojba. No, zbog nedostatka streljiva i nemogućnosti probijanja blokada, 20. studenoga je prestao organizirani otpor hrvatskih branitelja”, rekao je.

Sutrašnji dan. 18. studenoga, mnogima je bolan i zbog brojnih nestalih osoba, kojima se izgubio svaki trag nakon što su odvedeni u srpske logore, podsjetili su branitelji Kluba veterana 148. brigade HV-a.

Barić: Molimo za sve koji su žrtvovali svoje mlade živote i ugradili ih u temelje Hrvatske

”Ovom prigodom molimo za sve koji su žrtvovali svoje mlade živote i ugradili ih u temelje naše domovine Hrvatske. Molimo i za one koji su izgubili prijatelje, članove obitelji i drage im osobe”, kazao je izaslanik Vojnog ordinarijata RH Zdravko Barić. Naglasio je kako valja odati počast i svim civilnim žrtvama rata.

U spomen na sve poginule i nestale branitelje, učenici OŠ Trnjanska i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog zapalili su lampaše.

Nakon njih isto su učinili izaslanik predsjednika Republike i predsjednikov savjetnik Julije Domac, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, glavni tajnik u Ministarstvu Ivica Akmadža, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović te izaslanici Ministarstva unutarnjih poslova i veleposlanstva SAD-a.

Programu obilježavanja Dana sjećanja žrtvu Vukovara i Škabrnje nazočili su pripadnici Hrvatske vojske koji su držali transparent s porukom ”I reći vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar”, pripadnici policije, orkestra Oružanih snaga RH te Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.