Prema Svjetskom izvješću o sreći, već šest godina zaredom Finska je rangirana kao najsretnija zemlja na svijetu. U 2023. provedeno je istraživanje u više od 150 zemalja, ljudi su zamoljeni da procijene zadovoljstvo svojim životima na ljestvici od 0 do 10, a dodatni čimbenici koji su uzeti u obzir su društvena podrška, očekivani životni vijek, velikodušnosti i odsutnosti korupcije.

Nedavno je stranica Happy City Index objavila novo istraživanje u kojem donose popis najsretnijih gradova na svijetu, među kojima su se našla i dva hrvatska grada – Zagreb i Koprivnica. Njihovi rezultati temelje se na 24 različita parametra koji uključuju kvalitetu života, osjećaj sreće stanovnika u tim gradovima, BDP, upravljanje, okoliš i pristup zelenim površinama, gospodarstvo, mobilnost, dostupnost e-usluga…

Iako se smatra da nije moguće jednoznačno odrediti koji je grad najrazvijeniji u osiguravanju sreće svojih stanovnika, postoje određeni čimbenici koji ukazuju na trendove koji se nastavljaju kroz godine. Prema listi najsretnijih gradova, prvo mjesto zauzima danski grad Aarhus, a slijede ga Amsterdam i norveški Bergen.

Zagreb je zauzeo 138. mjesto na listi, a Koprivnica se nalazi na 164. mjestu.