Zagreb film ove godine obilježava 70 godina od osnutka, a središnja proslava održat će se na 70. Pula film festivalu u srpnju, kada će se održati premijera restaurirane verzije filma “Gosti iz Galaksije” Dušana Vukotića.

Na Pula film festivalu uz projekciju filma “Gosti iz Galaksije” bit će predstavljeni i autori i glumci iz filma, poručuju iz Zagreb filma.

Zagreb film će značajnu obljetnicu obilježiti na nizu manifestacija i kulturnih događanja tijekom cijele 2023. godine.

Sam početak godišnjice obilježit će prikazivanje filma “Surogat” uz izlaganje kipa jedinog hrvatskog Oskara na Oskar reviji kina Kaptol Boutique Cinema u petak 3. ožujka.

Na ovogodišnjem 19. izdanju svjetskog festivala dokumentarnog filma – ZagrebDox, u ožujku, Zagreb film će predstaviti uspjehe svog Studija za dokumentarni film.

Namjenski  i obrazovni film kao i 30000 metara filmskog arhivskog materijala o gradu Zagrebu, Zagreb film će predstaviti na 32. Danima hrvatskog filma u svibnju.

Najvažniji i najuspješniji segment 70-godišnjeg djelovanja Zagreb filma su upravo rezultati njegovog Studija za animirani film. Uspjesi toga Studija slavit će se na 51. Animafestu u lipnju.

Na 21. Zagreb film festivalu u studenom obilježit će se dio djelovanja na području igranog filma.

Godine 1953. godine Društvo filmskih radnika Hrvatske osnovalo je filmsko poduzeće kojeg su nazvali Zagreb film (od 2007. godine Ustanova Zagreb film).

Zagreb film se specijalizirao za proizvodnju kratkometražnih dokumentarnih i animiranih filmova te je od tada proizveo oko 800 animiranih filmova, među kojima i crtane serije Inspektor Maska, Professor Balthazar i Mali leteći medvjedi.

Također, proizveo je 600 antologijskih dokumentarnih, 800 reklamnih, 600 obrazovnih, 14 dugometražnih igranih filmova te 30 000 metara arhivskoga materijala o gradu Zagrebu.

Tijekom 70 godina postojanja Zagreb film je osvojio više od 400 nagrada na filmskim festivalima širom svijeta.

Među njima je i nagrada američke filmske akademije – Oscar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića.

Prva međunarodna nagrada – Velika nagrada u Veneciji dodijeljena je Vartoslavu Mimici 1958. godine za film Samac.