Manifestacija Zagreb Classic 2023. održavat će se na Trgu kralja Tomislava od 21. lipnja do 1. srpnja te će kroz ukupno osam besplatnih koncerata publika imati priliku uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom, najavljeno je u petak na konferenciji za medije.

Na konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog festival su najavili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo, Krunoslav Marić iz Zagrebačkih solista te Ivana Kocelj s HRT-a.

Zagreb Classic 2023. počinje 21. lipnja koncertom “San ljetne noći” u organizaciji HRT-a, a završit će 1. srpnja svečanim koncertom u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u povodu obilježavanja 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Na festivalu će, između ostalih, nastupiti Cameristi della Scala, Cine y Tango, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti koji obilježavaju 70. godišnjicu osnutka, Jazz orkestar HRT-a, solisti Opere HNK u Zagrebu, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija i ostali domaći i strani ansambli. Uz izvođače iz Hrvatske, vrhunsku klasičnu glazbu izvodit će i glazbenici iz Italije.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, programi se otkazuju.

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako je ponosan kad vidi koliko se toga radi i kakve rezultate ostvaruju te dodao da je turistički sektor ostvario rezultate bolje nego ikad. “Doista se grad Zagreb budi i kao da pandemije nije ni bilo, nekako smo to potpuno ostavili iza sebe – nikad više događanja”, istaknuo je gradonačelnik.

Za Zagreb Classic 2023. kaže da je spektakl bez presedana te vjeruje da će postaviti visoko letvicu za iduću godinu.

Ponovno je ostvarena suradnja s HRT-om, koji se, kako je rekao, “na velika vrata vratio na Zagreb Classic”, a istaknuo je i suradnju sa zagrebačkim HNK-om, koji će, kao najveće i najbolje kazalište u Hrvatskoj, publici predstaviti najbolje što ima.

“Mene kultura zanima ne kao neka elitna aktivnost nego nešto što je doista dostupno svima. Ovo su besplatni koncerti na otvorenom za sve građane”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Pozvao je građane da dođu na Zagreb Classic jer je siguran da mogu naći barem nešto što će ih zanimati, bilo da je riječ o filmskoj glazbi, vrhunskim svjetskim ili hrvatskim glazbenicima, ili o tangu, baletu, mjuziklima. Napomenuo je i da su ti koncerti među rijetkima na koje građani mogu doći sa psom i drugim kućnim ljubimcima, što i on planira napraviti.

Podsjetivši na ostale manifestacije koje organizira Turistička zajednica Grada Zagreba u suradnji s Gradom, poput Festivala svjetla, Artupunkture, Dvorišta i Dana otvorenog grada, istaknuo je da Zagreb postaje sve više otvoren, dinamičan grad, što prepoznaju turisti i građani koji sve više vole boraviti vani, u javnom prostoru.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld pozvala je građane da uz Zagreb Classic dođu pogledati i poslušati i probe.

Istaknula je i rezultate u prvih gotovo šest mjeseci ove godine, po kojima je Zagreb najbolja destinacija u Hrvatskoj. “Čestitam turističkoj industriji grada Zagreba što su po rezultatima do sada najbolja destinacija u Hrvatskoj, i po dolascima i po noćenjima”, istaknula je dodavši da 400.000 dolazaka i 850.000 noćenja pokazuju da Zagreb privlači turiste u grad.

Zagreb Classic 2023. održat će se u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba i partnera, a program je objavljen na internetskoj stranici Turističke zajednice Grada Zagreba.