U Zadar će se uskoro vratiti dvije pedijatrice, a protiv ustanova koje iz Zadra odvode liječnike nakon što im Dom zdravlja plati specijalizaciju podići će se tužbe, najavljeno je u ponedjeljak na sastanku u Domu županije s predstavnicima Građanske inicijative „Tko je moj liječnik”.

Pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo Marko Kolega otkrio je da bi pedijatrica Tereza Tičić-Rokov trebala početi ponovno raditi ovoga tjedana, nakon potpisivanja ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), a Antonija Šitum Bušić polaže specijalistički ispit potkraj rujna.

Maja Grgurić Srzentić iz Građanske inicijative „Tko je moj liječnik” kaže kako nisu dobili odgovore na sva pitanja, a od njih se očekivalo čak da predlože rješenja.

“Mi i s dvije liječnice ostajemo na stanju na kojem smo bili prije tri tjedna, da ne spominjemo one koji uskoro idu u mirovinu. Važno je ipak da je komunikacija uspostavljena, zahvaljujem građanima koji su se odazvali prosvjedu i dali nam priliku da postavimo pitanja na najvišoj razini”, rekla je.

Župan Božidar Longin jedan od glavnih uzroka teške situacije u Zadru vidi u politici domova zdravlja iz drugih gradova, koji uzimaju liječnike iz Doma zdravlja Zadarske županije. Zbog toga je najavio tužbu protiv jedne ustanove koja je “preotela” pedijatricu.

“Ako liječnik prijeđe u drugu ustanovu, umjesto one za koju je specijalizirao, odšteta je donedavno bila milijun kuna, a sada se to spustilo na 250.000 kuna. Privatna klinika izdvoji taj novac i dobije ‘gotovog čovjeka’, a mi smo u njega uložili novac i vrijeme”, nezadovoljan je Longin.

Kolega je izvijestio da je HZZO poslao preporuku da se djeca starija od sedam godina prebace kod obiteljskih liječnika, na taj način će se osloboditi još dodatnih 1500 mjesta.

“Mi bismo tako riješili gorući problem, a za ostalo raspisujemo natječaje i tražimo liječnike. Sljedeće godine u mirovinu bi mogla još dva pedijatra, no ne znamo hoće li ići jer po zakonu mogu ostati do 68., odnosno 70. godine”, dodaje Kolega.